Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

SZALÉZI DIÁK HITTAN 2018. ÁPRILISBAN FRISSÍTVE

2018-as SZALÉZI HITOKTATÁSI SEGÉDANYAG A SZAKKÖZÉPISKOLÁK ÉS SZAKGIMNÁZIUMOK SZÁMÁRA

(2016 előtt még szakiskolák és szakközépiskolák voltak az előbbiek)

 

MI A 2018-AS, ÁPRILISI ÚJDONSÁG?

1. Egyes részek végén vannak vételkedők.

2. Frissítettem a 10. évfolyamos, egyháztörténeti tananyag bizonyos részeit: több videólink található benne, sokkal jobban kidolgoztam benne Don Bosco remek életművét, és más, kissé elnagyolatabb részeket. Csatoltam itt is egy NAGYFILM ajánlót, a benne foglalt egészen kiváló filmek az év során témába vágnak, lélekformálóak és érdekesek is. Érdemes egyes tanórák végén a maradék időben nézni ezeket.

3. Rövid, egy-két leckés egységekre bontottam a diavetítéseket, így könnyebben kezelhetőek.

4. A 9. évfolyamos anyagnál a leckék többségéhez lehet használni az Etalon Kiadó újszövetségi filmjeit: a www.keresztenyfilmek.hu honlapon megrendelhetőek a kiváló „Biblia gyermekeknek” sorozat. 24db, egyenként fél órás, igen nívós és tartalmas rajzfilmről van szó. (12 ezer Ft-ért megrendelhető, meg lehet tekinteni ezen a linken: http://www.keresztenyfilmek.hu/index.php?route=product/list&keyword=%C3%BAjsz%C3%B6vets%C3%A9g&description=1 ) A 10. évfolyamos anyagban ugyancsak a leckék többségéhez lehet használni az Etalon Kiadó szentekről szóló filmjeit, némelyik remek játékfilm, amelyeket részletekben érdemes levetíteni a tanulóknak. Érdemes DVD (esetleg könyv) megrendeléssel támogatni az Etalon Kiadót, amely filmkiadásaival elkötelezetten szolgálja a katolikus és keresztény értékrendet.

Kedves Hitoktató, Lelkipásztor!

            Szalézi diák (diavetítések) a Szent István Társulat középiskolai, 9-es, Bibliaismeret és a 10. osztályos,  Egyháztörténelem c.  hittankönyvhöz

1. Bevezetés: A 2015-ben 200 éves Bosco Szent János, a Szalézi Rend alapítója egyszer azt mondta: „A világnak látnia kell a jót, hogy az megragadja.” (MB 13,126), és az a tapasztalatom, hogy a fiatalok is jobban figyelnek, ha a jó szó mellé szemléltetést is kapnak.  Számunkra, Don Bosco Szaléziak számára fontos, hogy a mai világban a hitoktatásban a média eszközeit kamatoztassuk, amint ez korunk általában is javasolt módszere. Don Bosco már akkor nyitott nyomdát a XIX. sz-ban, amikor ez még nem sokfelé volt gyakorlat. Ezt az oktatási segédletet szemléltető eszközként szánom Magyar Katolikus Egyházunk számára, hogy vázlattal és képekkel segítse a hitoktatást.

2. Köszönetet mondok Lengyel Erzsébet, szalézi munkatársnak, szalézi médiaközpontunk vezetőjének, akivel több, mint 10 évvel ezelőtt elkezdtük kidolgozni az első diavetítéseket. Köszönetet mondok még Ábrahám Béla, szalézi tartományfőnök atyának, aki engedélyezte a diavetítések közzétételét, és P. Tokár János OFM, a Katolikus Pedagógiai Intézet  buzdításának, valamint mindazoknak, akik valamilyen módon hozzájárultak a diaképek megalkotásához. Őket föltüntettem a diasorok elején.

3. Ajánlás: A/ A 9. osztályos diaképes hitoktatási segédanyagot a Szent István Társulat középiskolai, 9. osztályos, Bibliaismeret c.  hittankönyve ihlette, melynek szerzője dr. Székely János püspök atya. Hálásan köszönöm neki, hogy átnézte, és ajánló sorokat is írt hozzá. Itt mellékelem 2014. június 13-án kelt ajánlását:

 

 „Nagy örömömre szolgál, hogy Andrásfalvy János atya egy nagyon színes, érdekes, gazdag mondanivalójú diasorozatot készített a Bibliaismeret című hittankönyvhöz. A fiatalok számára így még közelebb hozta, emészthetőbbé tette a tankönyv üzenetét. A mai gyerekek és fiatalok különösen is igénylik a vizuális módon megjelenített tartalmakat, ezért az új evangelizáció egyik fontos útja a szépségen, a megélhető élményen, a láthatón és megtapasztalhatón keresztül vezet. Krisztus sem csak szóval, hanem szavakkal és tettekkel, jelekkel hirdette az örömhírt. „Jöjjetek, és lássátok!” (Jn 1,39), mondta az első tanítványoknak. A diasorozatot nagy szeretettel ajánlom minden hitoktató és lelkipásztor figyelmébe.

Székely János püspök”

B/ A 10. osztályos diaképes hitoktatási segédanyagot a Szent István Társulat középiskolai, 10. osztályos, Egyháztörténelem c.  hittankönyve ihlette, melynek szerzői Nemes György SchP, piarista atya, Nemes Rita és Gőcze Iván. A tankönyv hatalmas, gazdag anyagát igyekeztem az előzőekhez képest több képpel illusztrálni, és kitérőket tettem olyan szentek életére, akik az egyháztörténelem számára meghatározó egyéniségek voltak. Így bekerült egy-két olyan szent, akik ugyan nem szerepelnek a könyvben, mindazonáltal vitathatatlanul jelentős hatásuk volt az egyháztörténelem alakulására. Vannak olyanok, akik mintegy érdekességként kerültek be, de életük megrendítő tanúságtétele miatt érdemes őket megemlíteni a fiataloknak. Szívből köszönöm dr. Gárdonyi Máté, tudós paptanár ajánlását, aki a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán oktat, és aki átnézte az elkészített segédanyagot. Itt mellékelem az ő ajánlását:

Kedves János Atya!

Átnéztem az anyagot, és csak gratulálni tudok, nagyon korrekt és jó
arányai vannak. Ha az én főiskolai diákjaim nagy része ennyit tudna az
egyháztörténelemről, már boldog lennék… Szóval szerintem ez egy
fajsúlyos tananyag középiskolásoknak. Nagy hibákat, félreértéseket nem
találtam benne. (Azóta a meglévőket javítottam az ő ajánlásai segítségével).
Engedelmeddel fogom terjeszteni a jó hírét annak, hogy létezik ilyen
tanítási segédanyag, és forduljanak hozzád.

Minden jót!

Gárdonyi Máté

 4. Kiknek készült? A diavetítést ingyenes segítségül szántam hitoktatóknak, lelkipásztoroknak elsősorban szakközépiskolai, szakgimnáziumi (tehát többnyire szakmát tanuló) diákok oktatásának megtámogatására. Szeretném, és kérem, hogy ne a diákoknál landoljon, tehát hogy ne adjuk nekik tovább. Nincs benne semmi titok, de szeretném, ha tanári segédanyag maradna. Ha valaki beletekint a „demo” változatba, és érdeklődik a diavetítések iránt, azt kérem, hogy írjon nekem egy levelet a pajanos1@gmail.com címre, s küldök neki egy jelszót, hogy letölthesse.

A demó innen letölthető:

    9_evf_HITTK_OSZ_Bibliaismeret_DEMO

   9_evf_HITTK_UjSZ_Bibliaismeret_DEMO

  10._evf._HITTK_1_Egyhaztort.__VAZLAT_DEMO.wmv

Diavetítések teljes anyag (kicsomagolás jelszóval védve):

9._evf_Bibliaismeret.zip  

10._evf._Egyhaztortenelem_.zip

 5. Megjegyzések: minden dián szerepel a szalézi logó (piros házikó), de a képhivatkozások segítségével követhető, hogy honnan származnak a diákon szereplő képek.

Használati útmutató: A diavetítések (ppsx formátumban) a könyvek leckéinek számait nagyjából követik, melyek használatát a következő módon javaslom:

5.1. A diákat óravázlatként lehet használni azokat a diákat. Természetesen – pl. a hittanos diákok előzetes ismereteitől függően – leirathatjuk az egész vázlatot, vagy csak egy részét (esetleg csak a vastag betűs részt) vagy csak felolvassuk és magyarázzuk a diát.

5.2. A diákban néhol van egy-két, nem magyar nyelvű diaképes betoldás, amely meglévő diavetítésekből származik. Ezeket azért illesztettem be, mert középiskolai szinten mindenki tanul valamilyen nyelvet, de a képek segítségével nyelvtudás nélkül is rekonstruálhatóak az események. Egyébként át is lehet ezeket ugorni.

                        Újdonság: SZALIKATEK néven katekéták szalézi jellegű virtuális közösségét ajánlottam föl annak, aki szeretne egy ilyen fajta kommunikációt. Ha érdeklődsz iránta, esetleg szeretnél ebbe belépni, írj egy levelet a szalikatek@gmail.com e-mail címre.

Kívánok eredményes fölhasználást és lelkiekben is gazdag vakációt!

Kazincbarcika 2018. április 24.

P. Andrásfalvy János SDB 

 • Digitális Napló (E-kréta)
 • Menzarendelés
 • LanguageCert
 • Gimnáziumi fórum
 • Facebook
 • Youtube
 • RSS

Alkalmazások

 • Menüválasztás!!!
 • Gimnáziumi fórum
 • Digitális napló.
 • Angol nyelvvizsga vizsgahely
 • Jelentkezés fogadóórára
 • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
  Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...