Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

A zsűri tagjai

Hosszú múltra tekint vissza az a rendezvény, amely pénteken ismét megrendezésre került az iskolában. A valamikori Ságvári Show szép példája annak, hogy nem szabad mindent eldobni, amikor valami gyökeresen megújul, átváltozik. Hiszen a 2011-es váltás valóban szinte 180 fokos fordulat volt. Egy városi fenntartású gimnázium egyik napról a másikra katolikus iskolává vált, egy olyan környéken, ahol sem a katolicizmus, sem a vallásosság nem volt központi kérdés. De hogy lehet egy ekkora változtatást elfogadtatni a helyi közösséggel és legfőképpen az intézmény közvetlen használóival: a diákokkal, a tantestülettel, a technikai dolgozókkal? A kulcs a korábbi alma mater értékes hagyományinak a megőrzése. A show, vagy ahogy ma már nevezik, Szalézi Gála, az egyik olyan elem, amely korábban a Ságvári gazdag hagyományai közé tartozott. A célja ma is az, ami több mint két évtizeddel ezelőtt: teret adni a különböző területeken tevékenykedő tehetségeknek, hogy közönség előtt mutassák meg a tudásukat iskolai kereteken belül, de a tanórai határokat átlépve. Az időpont a kevés változások egyike: korábban tavasszal rendeztük meg, de most már hagyományosan január végére került, hiszen ez az az időszak, ami a  Szalézi Rend számára különösen fontos. Január 31. Bosco Szent János halálának az évfordulója, de ez az időpont egyben a magyarországi rend 1989-es újraindulásának időpontja is.

 

Mozgásban

RSG bemutató

A műsor maga is a kettősség jegyét mutatta: keveredett benne a régi és az új, a hagyomány és az innováció: volt néptánc és RSG, klasszikus zene és hard rock, hagyományos színdarab és modern rap, a jazz finom játéka és a trash metal zúzós zenéje. És volt, ahol egy számon belül jelentkezett a kettősség: József Attila versei hol klasszikus, hol modern formát öltve könnyűzenei elemekkel alátámasztott előadásban jelentek meg, vagy említhetjük a modern, fejhallgatós, mobilos, csili-vili ruhába öltözött lány és a távoli, elzárt, hagyományokat tisztelő néptáncos kettősét.

Jelent a Muzsika hangjai darabból (10. A)

Dérer Gábor 7.A (rap)

 

A diákokat pedig megfogta az előadás. Ahogy Péri Barna mondaná, minden szám „átjött”. Pedig nem egyszerű iskolatársak előtt bemutatkozni, mert nagyon őszinték, és kegyetlenek is tudnak lenni. De ez a közönség nem ilyen volt. Együtt élt a színpadon lévőkkel, bekapcsolódtak, részeseivé váltak a produkcióknak.

Jonatán, a virtuóz zongorista

József Attila másképp

 

Nem lehet elég köszönetet mondani a jelentősen kibővült szervezői körnek. Míg tavalyig egy ember kezében összpontosult minden, az idén négyen kapcsolódtak be a rendezvény lebonyolításába: Farkas Barbara tanárnő, aki egy előadásban maga is részt vett, Harasztosi Viola tanárnő, Molnárné Marczis Erzsébet tanárnő és Vassné Szokircsák Diána tanárnő együtt koordinálta a próbákat, állította fel a sorrendet, és vezényelte le az eseményt. S amíg a zsűri (akinek a tagjai volt ságváris tanárok: Kiss László és Pogány Lajos; jelenlegi kollégák: Salagala Rajesh, Lengyel Rózsa, illetve a diákok részéről Mészáros Gergő) visszavonultak, hogy kiválasszák a díjazottakat, a közönség még egy meglepetést kapott: a 12. E osztály tréfás videóban hasonlította össze a Ságvári és a Szalézi korszakot. A kisfilmet itt meg lehet tekinteni. 

 

[flagallery gid=274 name=”Gallery”]

 

 

Balla Árpád On január - 25 - 2016

Categories

Gimi, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...