Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

A Ságvári Endre Gimnázium rövid története 1962-2011

1960 körül – az akkor már néhány éve növekedőben lévő városban – előtérbe került az igény, hogy az itt élő emberek helyben szerették volna gimnáziumban taníttatni gyermekeiket. Így 1962-ben – az ózdi József Attila Gimnázium kihelyezett tagozataként – létrejött a Ságvári Endre Gimnázium. Az iskola kezdetben Berentén működött, majd 1966-ban felavathatták a később kialakuló városközpontban, akkor a falu és a város határán felépült új, korszerű épületet.

A gimnázium 16 tantermes épületét néhány év alatt diákokkal népesítette be. Az iskola  igazgatói: Zombory Sándor, Dudás József, Schág Dániel, Pogány Lajos, dr. Király Bálintné és Petróczi Gábor voltak. Az általános tagozatú osztályok mellett 1991-ig  levelező tagozatos képzés folyt az intézményben. A kezdetekben a gimnázium szervezeti keretei között folyt az egészségügyi szakközépiskolai képzés, majd – 1976-ban új épületbe költözve – kivált az Egészségügyi Szakközépiskola, a 2011-ben bezárt Jókai Mór Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium.

1992-ben megindult a hatosztályos gimnáziumi oktatás, amely napjainkban is sikeres, és kiemelkedően eredményes oktatási formának számít. 1995-ben átszerveződött az oktatás rendszere, és az angol emelt szintű osztályt kiegészítve emelt szintű német nyelvi csoport indult, valamint humán, reál osztályok indítását hirdették meg. 2010-ben a humán és reál osztályok helyett történelem, matematika vagy informatika tantárgyból a négyéves képzés során emelt szintű oktatást biztosító specifikációs osztályok váltották föl. Az évtizedek során a Ságvári Endre Gimnázium folyamatosan egyre keresettebbé vált: évről évre több tanuló jelentkezett, a felvett diákok átlageredménye szinte minden esztendőben javult. A beiskolázott tanulók átlageredménye elérte a 4,8-et, a gimnázium összes diákjának tanulmányi átlaga pedig 4,1-re emelkedett.

Az iskola 2012-ben ötven éves jubileumát ünnepelné, azonban 2011. augusztus 30-án – Kazincbarcika Város Képviselő-testületének döntése szerint jogutód nélkül – megszűnt. Diákjait és tantestületét a 2011. augusztus 31-én megalakuló Szalézi Szent Ferenc Gimnázium vette át. Fenntartója a Szalézi Szent Ferenc Társasága, amely 2050. augusztus 31-ig, 39 évre kapta meg az önkormányzattól az épület használatának jogát.


Egy volt diák, Rónaföldi Zoltán összeállítása
a Ságvári Endre Gimnázium kezdeti éveiből.

 • Digitális Napló (E-kréta)
 • Menzarendelés
 • LanguageCert
 • Gimnáziumi fórum
 • Facebook
 • Youtube
 • RSS

Alkalmazások

 • Menüválasztás!!!
 • Gimnáziumi fórum
 • Digitális napló.
 • Angol nyelvvizsga vizsgahely
 • Jelentkezés fogadóórára
 • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
  Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

beiskolazas_cim

Megkezdődik a köz

Kedves 6. és 8. Osztályos Tanulók, Kedves Szülők! Az iskolánk jövőre ...

szalezi_hirek

A 7/Ny osztály kara

A tegnapi pedagógus tesztelés során az egyik tanárunknak pozitív lett ...

szalezi_hirek

Figyelem! Szóbeli

Kérek minden érettségizőt, hogy figyelmesen olvassa el a tájékoztatót, és ...

szalezi_hirek

A jövő héttől a

Kedves Szülők és Diákok! A jövő héttől visszavonásig a 7. A, ...