Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Kazincbarcika Város Önkormányzata és a Szalézi Szent Ferenc Társasága 2011. május 27-én közoktatási megállapodást kötött a Ságvári Endre Gimnázium fenntartói jogának és a gimnáziumi oktatás feladatellátásának átadásáról, átvételéről. A megállapodást a szaléziak részéről P. Havasi József SDB volt tartományfőnök, az önkormányzat részéről Szitka Péter polgármester írta alá. Az aláíráson megjelent a Szalézi Szent Ferenc Társasága tartományfőnöke, P. Manjoraan Simon SDB, D. Depaula Flavio SDB tartományi titkár, Koblencz Attila pedagógiai igazgató, és a magyar tartomány számos más képviselője. Kazincbarcika városát Sztupák Péter és Klimon István alpolgármesterek képviselték. A polgármesteri hivatalban tartott aláírási ünnepségen az intézmény igazgatója, Petróczi Gábor, és az iskola leendő igazgatóhelyettese, P. Andrásfalvi János SDB is jelen volt.

P. Havasi József, a Szalézi rend tartományfőnöke így értékelte az eddigieket:  “Nagy felelősséget vállalunk, hiszen nem könnyű ma egy iskolát fenntartani, de az elmúlt évek már bebizonyították, hogy rendünk mindent megtesz az ifjúságért. Eddig Kazincbarcikán arról ismertek minket, hogy hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozunk, most pedig egy jó hírű, szép tradíciókkal és eredményekkel büszkélkedő középiskola fenntartói is mi leszünk. És ez így van jól, mert a szaléziek számára a gyermek a legfontosabb érték, a cél pedig az, hogy itt, vagy ott, de értékes, becsületes és boldog embert neveljünk belőlük! Ezért a várossal együtt szeretnénk dolgozni, s bár a feladat, amit vállaltunk óriási kihívás számunkra, bebizonyítjuk, hogy akié az ifjúság, azé a jövő!”

A közoktatási megállapodás aláírását megelőző két hónap intenzív előkészítő munkával telt, amelynek eredményeképpen elkészült a 2011. augusztus 31-én megalakuló Szalézi Szent Ferenc Gimnázium alapító okirata, pedagógiai programja és helyi tantervei, szervezeti és működési szabályzata, házirendje és számos más fontos dokumentuma. Az előkészítő munkálatot lezárultával a Szalézi Szent Ferenc Társasága május 31-én működési engedély kiadása iránti kérelmet nyújtott be B-A-Z megye főjegyzője számára.

A közoktatási megállapodás aláírásáig vezető út nem volt éppen zökkenőmentes. A partnerek – a kölcsönös átadás-átvételi szándékuk kinyilatkoztatását követően – megkezdték a szükséges dokumentumok előkészítését, és az önkormányzat május 4-re kitűzte a gimnázium átadásáról szóló döntés és a közoktatási megállapodás aláírásának időpontját. A testületi ülést megelőző bizottsági ülésen azonban vita alakult ki arról, hogy jogutóddal vagy jogutód nélkül célszerű-e átadni a gimnáziumot a szaléziak fenntartásába. A Képviselő-testület – hosszas viták és szakértői vélemények beszerzését követően – május 19-én a jogutód nélküli megszüntetés mellett döntött. A megyei önkormányzat észrevétele szerint azonban a döntés nem volt minden szempontból szabályos, mert a döntést megelőzően az önkormányzatnak nem állt rendelkezésére a megyei önkormányzat fejlesztési tervére alapozott szakvélemény. Ezért a május 19-i döntést az önkormányzat visszavonta, és május 27-én ugyanilyen tartalommal új – immár végleges – döntést hozott a Ságvári Endre Gimnázium szalézi fenntartásba adásáról.

 

 • Digitális Napló (E-kréta)
 • Menzarendelés
 • LanguageCert
 • Jó reggelt!
 • Facebook
 • Youtube
 • RSS

Alkalmazások

 • Menüválasztás!!!
 • Szalézi Szent Ferenc Gimnázium -- Jó reggelt ! -- műsorai.
 • Digitális napló.
 • Angol nyelvvizsga vizsgahely
 • Jelentkezés fogadóórára
 • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
  Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

_MG_4731

Holnap kinyitjuk a k

Szeretettel hívunk és várunk minden leendő diákunkat és szüleiket, valamint ...

_MG_4731

Nyílt nap!

Kedves hatodikos és nyolcadikos diákok, Kedves Szülők! Szeretettel hívunk és várunk mindenkit, ...

DSC_8785

Már csak két nap .

Szeretettel hívunk és várunk minden leendő diákunkat és szüleiket, valamint ...

image008

Kerékpártúra

Biciklitúra 2019. szeptember 30-án (hétfőn) az iskola előtt gyülekeztünk. Egy kis ...

Munkában a csapat

A „MIÉRTEK” PÉ

„Légy vidám és tedd a jót, a verebeket meg hagyd ...