Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

„Találkozz tudóssal!” – szólította meg iskolánkat a Magyar Innovációs Szövetség. Az Egressy Béni művelődési házban, 2016. április 6-án egy előadás keretében a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjai meghallgathattak egy előadást a geotermikus energia felhasználásáról. Az előadás célja a természettudományi tárgyakra való figyelemfelhívás, a tehetséges tanulók természettudományos pálya orientálása.

Az érdekes előadás során a geotermikus energia jelentőségével és felhasználásával ismerkedhettünk meg dr. Tóth Anikó, a Miskolci Egyetem Földtudományi Karának docense jóvoltából. Geotermikus energia alatt a föld hőjéből származó megújuló és állandó erőforrást értjük. Azért is mondhatjuk megújuló energiának, mert nem jár égéssel, nincs égéstermék, csak tiszta energia. Földünk izzó magja felé haladva egyre magasabb a hőmérséklet, lineárisan nő kilométerenként mintegy 59 Celsius-fokkal (geotermikus gradiens). Természetesen nem feltétlenül kell a felszín alá mennünk ezért az erőforrásért. Nagy számban találunk bolygónk felszínén is gejzíreket és egyéb termálvizeket, amelyek hője megfelelő eszközökkel és szakértelemmel energiává alakítható. Magyarországon többek között Hajdúszoboszlón van hasonló termálvíz forrás. Abban az esetben, ha nincs a felszínen fellelhető forrás mélyfúrású kutak segítségével férnek hozzá a földalatti vizekhez. Ezek szállítása csövekkel oldható meg, bár ez elég költséges, így erőmű építése inkább közvetlenül a helyszínen kifizetődő. Elég magas hőmérséklet esetében áramot is képesek előállítani. Svájcban és más hasonlóan hideg körülményekkel rendelkező országban a hóolvasztás is elterjedt gyakorlat napjainkban.

A világ első geotermikus erőművét egy olasz birtokos a saját földjén lévő forrás mellé telepített 10kW-os dinamóval működtette. Bár ez az erőmű meglehetősen kezdetleges volt, hatalmas fejlődésen ment keresztül napjainkig. Olaszországban azon a helyen azóta is hasznosítják ezt a technológiát. Fokozatosan, megismerve a geotermia előnyeit, manapság azt egyre inkább hűtésre is használják, nem csak fűtésre. A gazdaságosság érdekében a termelőkútból nyert vizet visszasajtolják a földbe, hogy az ismét felmelegedve újra felszínre törjön és felhasználható legyen. A mezőgazdaságban üvegházak fűtésére előszeretettel hasznosítják. Magánházak és egyéb épületek, repülőterek vagy más középületek fűtésére is energiaellátására is alkalmas. A világ 82 országában már léteznek geotermikus erőművek.

Egy másik csoportja ezeknek az erőműveknek a földhőszivattyúk, melyek esetében nem ásnak olyan mélyre, mint egy mélyfúrású kút építésekor. Ezek a relatíve sekélyebb szivattyúk kompressziós rendszerekkel vannak ellátva, melyek azért felelősek, hogy a nem elég magas hőmérsékletű vizet (4-10 Celsius) felmelegítsék, hogy az fűtésre és energiatermelésre is alkalmassá váljon. Ezeket a főleg víztartó repedésrendszereken alapuló erőműveket termálfürdők és magánházak esetében is használják. Tulajdonképpen. EGS rendszernek nevezik őket, amely angol rövidítés a megnövelt vagy fokozott geotermikus rendszerekre (Enhanced Geothermal System). Magyarországon nemrégiben Miskolcon indult egy projekt mely során lefúrtak a föld mélyére, és rá is bukkantak egy megfelelő forrásra. Ennek eredményeként Miskolc távhőellátását 80%-ban már geotermikus források felhasználásával oldják meg. A geotermikus infrastruktúra (kutak, szivattyúk) megteremtése persze igencsak költséges, igaz sokan állítják; megtérül.

Az előadást követően látványos kísérleteket láthatott a 250 fős gimnazista közönség, amelyekben a hőenergia felhasználását figyelhettük meg. A kísérletek bemutatói modellezték a hőcserén alapuló energiatermelő eszközöket, bemutatták a halmazállapot- változások következményeit, és persze robbantottak is a hőenergia felhasználásával.

A bevezetőben említett „Meet the scientist” programról az alábbi lapon lehet tájékozódni http://www.meetthescientist.hu/, itt pedig a Szalézi Gimnáziumban megtartott találkozóról készült filmeket is meg lehet tekinteni.

Előadás link: https://www.youtube.com/watch?v=qlAItDVvZ1U&nohtml5=False

Kisérletek link: https://www.youtube.com/watch?v=cwHyp2fPAyY&feature=youtu.be

 

Szabados Pál 10.D osztályos tanuló

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 

Fotók: [flagallery gid=286 name=”Gallery”]

admin On április - 13 - 2016

Categories

Egyéb, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...