Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Azt mondják, ha az ember sikeres akar lenni, azt időben el kell kezdeni.

A Szegedi Tudományegyetem programjának éppen ez a célja, hogy már a középiskolai évek alatt felkarolja a biológia terén otthonosan mozgó diákokat, hogy később akár Nobel-díjas tudósokká is válhassanak. A Szegedi Tudós Akadémia jóvoltából Heves és Borsod megyéből összesen 25 tanuló, iskolánkból Kosiczki Árpád, Szilágyi Gábor és jómagam, országosan pedig 250 diák került be ebbe a tehetséggondozó programba, melynek nyitó és záró ünnepsége a Szegedi Egyetemen egy-egy háronapos találkozó formájában történik. Ezen kívül nyolc laboratóriumi gyakorlaton veszünk részt, amelynek a Földes Ferenc Gimnázium ad helyet. A nyitó rendezvényre április 20. és 22. között került sor, melyen mi is részt vettünk.

Színes programokkal vártak bennünket, melyeken örömmel vettünk részt. Meghallgattunk számos – a programban részt vevő hallgatók által készített – prezentációt, amelyek a legfrissebb orvos-biológiai kutatások eredményeiről számoltak be. Különböző gyógyíthatatlan betegségekre keresik a gyógymódokat és ezek kialakulását is vizsgálják nem csak a tudósok, doktorok, hanem a diákok is. Jobban belegondolva, egy pár év múlva talán mi csináljuk majd ugyanezt.

Részt vettünk egy nagyon érdekes gyakorlaton Hódmezővásárhelyen, ahol sertéstüdőt és szívet vizsgáltunk és boncoltunk, ami bár eléggé bizarrnak hangzik, mégis felettébb érdekes volt.

A rendezvénysorozat csúcspontja pedig a „Brain Prize”-díj 2015-ös nyertesének, Arthur Konnerth-nek az előadása volt, melynek nem csak óriási információs értéke, hanem inspiráló hatása is volt. Az előadás témái a gyógyszerkutatás és a sejtbiológia, melynek eredményei az élvonalban járnak. A diákok és Arthur Konnerth előadása is angolul hangzott el, ezért a nyelvismeretünk is jelentősen bővült. A hab a tortán pedig az, hogy az egész programsorozat fővédnöke Bert Sakmann, fiziológiai Nobel-díjas kutató is jelen volt, akivel személyesen is találkozhattunk.

Mindhármunk nevében kijelenthetem, hogy élményekben rendkívül gazdag három napot töltöttünk el a „napfény városában” és izgatottan várjuk a program további állomásait.

Alföldi Erik 11.A osztályos tanuló

 

admin On május - 22 - 2017

Categories

Egyéb, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

 • No related posts found

Comments are closed.

 • Digitális Napló (E-kréta)
 • Menzarendelés
 • LanguageCert
 • Jó reggelt!
 • Facebook
 • Youtube
 • RSS

Alkalmazások

 • Menüválasztás!!!
 • Szalézi Szent Ferenc Gimnázium -- Jó reggelt ! -- műsorai.
 • Digitális napló.
 • Angol nyelvvizsga vizsgahely
 • Jelentkezés fogadóórára
erettsegi_2018_kiemelt

Beszámoló a 2018-a

Az idei évben a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban három osztály ...

slampoetry_kb_kiemelt

Fiatalság, történ

Június 14-én, csütörtökön este 19 órától került megrendezésre a „Slam ...

Aranydiploma 2018-ba

Kiss László magyar-történelem szakos középiskolai tanár, iskolánk aranydiplomás pedagógusa   Kiss László tanár ...

ped_nap_kiemelt

Polgármesteri dics

Örömmel értesítjük a kollégákat, a tanítványokat, a szülőket, hogy Schottnerné Szabó ...

erseki_tanevzaro_2018_kiemelt

Érseki tanévzáró

2018. június 12-én tanévzáró szentmisére hívta Ternyák Csaba érsek atya ...