Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Azt mondják, ha az ember sikeres akar lenni, azt időben el kell kezdeni.

A Szegedi Tudományegyetem programjának éppen ez a célja, hogy már a középiskolai évek alatt felkarolja a biológia terén otthonosan mozgó diákokat, hogy később akár Nobel-díjas tudósokká is válhassanak. A Szegedi Tudós Akadémia jóvoltából Heves és Borsod megyéből összesen 25 tanuló, iskolánkból Kosiczki Árpád, Szilágyi Gábor és jómagam, országosan pedig 250 diák került be ebbe a tehetséggondozó programba, melynek nyitó és záró ünnepsége a Szegedi Egyetemen egy-egy háronapos találkozó formájában történik. Ezen kívül nyolc laboratóriumi gyakorlaton veszünk részt, amelynek a Földes Ferenc Gimnázium ad helyet. A nyitó rendezvényre április 20. és 22. között került sor, melyen mi is részt vettünk.

Színes programokkal vártak bennünket, melyeken örömmel vettünk részt. Meghallgattunk számos – a programban részt vevő hallgatók által készített – prezentációt, amelyek a legfrissebb orvos-biológiai kutatások eredményeiről számoltak be. Különböző gyógyíthatatlan betegségekre keresik a gyógymódokat és ezek kialakulását is vizsgálják nem csak a tudósok, doktorok, hanem a diákok is. Jobban belegondolva, egy pár év múlva talán mi csináljuk majd ugyanezt.

Részt vettünk egy nagyon érdekes gyakorlaton Hódmezővásárhelyen, ahol sertéstüdőt és szívet vizsgáltunk és boncoltunk, ami bár eléggé bizarrnak hangzik, mégis felettébb érdekes volt.

A rendezvénysorozat csúcspontja pedig a „Brain Prize”-díj 2015-ös nyertesének, Arthur Konnerth-nek az előadása volt, melynek nem csak óriási információs értéke, hanem inspiráló hatása is volt. Az előadás témái a gyógyszerkutatás és a sejtbiológia, melynek eredményei az élvonalban járnak. A diákok és Arthur Konnerth előadása is angolul hangzott el, ezért a nyelvismeretünk is jelentősen bővült. A hab a tortán pedig az, hogy az egész programsorozat fővédnöke Bert Sakmann, fiziológiai Nobel-díjas kutató is jelen volt, akivel személyesen is találkozhattunk.

Mindhármunk nevében kijelenthetem, hogy élményekben rendkívül gazdag három napot töltöttünk el a „napfény városában” és izgatottan várjuk a program további állomásait.

Alföldi Erik 11.A osztályos tanuló

 

admin On május - 22 - 2017

Categories

Egyéb, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

 • No related posts found

Comments are closed.

 • Digitális Napló (E-kréta)
 • Menzarendelés
 • LanguageCert
 • Jó reggelt!
 • Facebook
 • Youtube
 • RSS

Alkalmazások

 • Menüválasztás!!!
 • Szalézi Szent Ferenc Gimnázium -- Jó reggelt ! -- műsorai.
 • Digitális napló.
 • Angol nyelvvizsga vizsgahely
 • Jelentkezés fogadóórára
DSC_1792

33. Nagy László me

Lezárult a 33. Nagy László megyei fizikaverseny a Szalézi Szent ...

NL_fiz_kiemelt

Fizikaverseny 2018

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium harmincharmadik alkalommal hirdeti meg   a Nagy László ...

hittanv_felkesz_kiemelt

Hittanvizsga anyaga,

Hittanvizsga anyaga a 10-11. évfolyamok számára A vizsga időpontja: 2018. március ...

hang_keltette_formak_kiemelt

Fizika kísérleti b

        A Nagy László Fizikaversenyen 2018. február 22-én 16 órai kezdettel Pántyáné ...

Bessenyei_Bela_kiemelt

Tavaszi hangulat a G

Az én világom címmel nyílt meg a Gimi Galériában 2018. ...