Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Nem sokkal 9 óra után érkeztek tűzoltók, a rendőrök, a mentőszolgálat. Bár érkezésük nem ért minket meglepetésként, az egyenruhák látványa mégis megemelte pulzusszámunkat. A gimnázium udvara tele volt tűzoltókkal, mentőautókkal, de legtöbbet mégis a rendőrverdákból számlálhattunk.

Speciális járművek az udvaron

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 2017. június 1-jén helyszíne volt az országos interaktív bűnmegelőzési programnak, amelyre a kazincbarcikai Bűnmegelőzési, Vagyonvédelmi Alapítvány programsorozatának zárásaként került sor.  A rendezvény mottója az „Egy rossz döntés egy életre szólhat.” mondat volt, amely a programok motívumaként is szolgált. A rendezvény megvalósításáért és lebonyolításáért felelős Jaskó Judit főhadnagy és Topa Zoltán rendőr őrnagy volt.

Jaskó Judit főhadnagy

Topa Zoltán rendőr őrnagy

A rendezvény külső és belső helyszíneken zajlott. Bevezetésként a diákok hét különböző teremben hét különféle előadást hallhattak. Az érdeklődők választhattak a témák közül: valakik elsősegélynyújtással kapcsolatos előadást látogattak meg, ahol az elsősegély alapjaival ismerkedtek meg, sőt „Bélát”, a bábut is megpróbálták újraéleszteni.  Hallhattunk információkat az internet veszélyeiről, az előadó szerint sajnos egyre inkább fiatalabb korosztálynak kell felvilágosítást tartani ebben a témában. Környezetkontroll elnevezéssel egy olyan prezentációt láttak a diákok, ahol két fronton zajlott a figyelemfelhívás. A veszély jöhet egy személytől váratlan helyzetben. Mindig figyelnünk kell a veszélyt előremutató jeleket környezetünkben: tekintet, járás, kéztartás, testtartás. De ugyanilyen fontos lehet egy rendezvény helyszínéről menekülni. Ez esetben fel kell készülnünk a menekülés lehetőségére, legyünk tisztában a helyszín létszámával, a menekülési útvonallal, vészkijárattal, hogy biztonságosabb legyen az élmény.
A tornateremben egy szabadulós játékban vettek részt diákjaink. A képzeletbeli szimuláció alapjául a hírhedt börtön, az Alcatraz szolgált. A kiszabadulás nem is volt olyan egyszerű, az egyik csapat 15 perc alatt kijutott, a másik viszont egy fél órát töltött a szabadulással. Az akciófilmekkel ellentétben itt komoly csapatmunkát kellett létrehozni. A kiszabadulást követően a csapatok megbeszélték a folyamatot, elemezték a csapatban lévő erő-viszonyokat.

Az internet veszélyei előadás

A Zárka elnevezésű program igazán népszerű volt, ugyanakkor elgondolkodtató. Az osztályteremben felállított priccs, az elítéltek ruházata, cipői, a ruhaszárító mind elfért egy kis helyen. Borzongás fogja el az embert, ha belegondol, hogy ott kell eltölteni néhány évet, esetleg egy egész életet. Bepillantást kaphattunk a zárka mindennapi életébe, ami szigorú szabályokhoz van kötve, rend határozza meg.

Motozás

A „ Biztonság-kockázat-döntés”  elnevezésű bemutató az egész rendezvény célját közrefogta. Az előadás célja az elgondolkodtatás volt. A bemutatott példák sokkolóan hatottak a diákokra, a cél, hogy mindenkiben tudatosuljon, hogy életünk, mint egy kártyavár,ami egyetlen rossz döntés hatására összedőlhet.

Újraélesztés

Az épületben tartott programok után a külső helyszínen megtartott látványos bemutatók csak még inkább fokozták a diákok érdeklődést. A bemutatókon felvonultak a BRFK XVIII., XX-XXIII. kerületi Rendőrkapitányság képviselői, a rendőrkutyákkal bemutatott gyakorlatokat a BRFK BTO Bűnügyi Kutyavezetői Alosztálya képviseletében láthattuk. A látványos túszmentő akcióban részt vettek a Magyar Vöröskereszt Budapesti Szervezete a Than Károly Gimnázium és Ökoiskola szereplésével. A bemutató során úgy érezhette magát a közönség, mintha egy akciófilm kellős közepébe csöppent volna bele, hol a mentő, hol a rendőrautó szirénáját hallottuk, majd füstfelhő borította el szemünket.

Mint az akciófilmekben

Amit a mai napon üzenetként kaptunk: a veszély mindig kísérője lesz életünknek, ez tény, de a kellő figyelem, a reális döntés, a felelősségteljes magatartás mellett elkerülhetővé válhat. Legyünk figyelmesebbek társainkkal, környezetünkkel, de legfőképp magunkkal! Köszönjük az emlékezetes programot Topa Zoltán őrnagy úrnak és 70 főt számláló csapatának, valamint a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságnak.

Szöveg: Farkas Barbara

Fotók: Balla Árpád

További fényképek a napról itt

Balla Árpád On június - 2 - 2017

Categories

Gimi, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...