Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

3. díjat nyert Elleh Emily, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákja

 2018-ban a Nemzetstratégiai Kutatóintézet ismét meghirdette az „Ünnepi rajz- és esszépályázat a magyar címer és zászló megünneplésére” elnevezésű országos versenyt. A pályázaton nemcsak magyarországi, hanem határon túli magyar fiatalok is indulhattak. Iskolánkat két tanuló képviselte, akik közül Elleh Emily Chioma 9. C osztályos tanuló a középiskolai rajz-kategóriában 3. helyezést ért el a „Hátba szúrt herceg” című alkotásával. Felkészítője Bukodiné Sólyom Ilona, a gimnáziumunk tanára volt.

A címerek és zászlók mindig a közösség egybetartozásának a kifejezői, jelképei. Hányatott sorsú nemzetünk sok évszázados történelme azt bizonyítja, hogy a magyarság-tudat mindig erősen élt népünk tagjaiban, és ez mindig kifejezésre került a nemzeti összetartozásunk jelképeiben, különösen a magyar zászlóban és címerben.

A versenykiírás témája: a magyar zászlót és/vagy címert, a történelmi zászlókat kellett adott technikákkal, sajátosan, esetleg történelmi eseményekbe ágyazottan, illetve történelmi személyek ábrázolásával megjeleníteni. Kevés technikai megkötöttség volt, a pályázók fantáziájának bőven teret adtak. A beérkezett pályaműveket nívós művészek és híres közéleti személyiségek zsűrizték.

Emily A/3-as méretű festményt készített. A képén sajátosan ábrázolta országunk zászlójának színeit, méghozzá úgy, hogy Magyarországot közben megszemélyesített formában egy fiatalemberként jelenítette meg. A versennyel kapcsolatban megkérdeztük Emilyt:

-     Mi adta az ötletet az alkotáshoz?

-     Amikor belegondoltam, mivel tudnám Magyarország történelmét egy képben visszaadni, több ötletem is volt. Végül aztán történelmi múltunk kapcsán főként az átélt háborúkra és megpróbáltatásokra, és nemzetünk állhatatosságára, kitartására terelődött a figyelmem. Innen próbáltam ihletet meríteni a munkámhoz.

-     Mennyi időben tellett? Mennyi munka volt benne?

-     Ha mindent beleszámolok, akkor mintegy két-három nap kellett a megvalósításához.

-     Mit szeretnél üzenni ezzel a képpel?

-     Érdemes elgondolkodnunk országunk történelmén, és azon, hogy mennyi fájdalmat okoztak neki nemcsak a külső támadások, hanem a belső széthúzások is. Ezek ellenére még mindig áll az országunk. A jövőt illetően egyfajta reményteli érzést szerettem volna kifejezni azzal, hogy egy fiatalemberként ábrázoltam hazánkat.

-     Mik a terveid e téren a jövőt illetően?

-     A rajzolás az életemben mindig is fontos szerepet töltött be. Szeretek kísérletezni különböző technikákkal, színekkel és műfajokkal; szívesen próbálok ki új, akár digitális rajzeszközöket is. Remélem, hogy a jövőben is részt tudok venni hasonló pályázatokon.

A díjátadó március 16-án Budapesten a Várkert-bazárban lesz. Ez ugyanis az a nap, melyet a magyar országgyűlés kijelölt a magyar zászló és címer emléknapjául, amely nemzeti összetartozásunkat hivatott kifejezni. Az elkészült műveket pedig Budapesten fogják majd kiállítani, ahol – az elmúlt évekhez hasonlóan – az érdeklődők is megtekinthetik.

Emily sikeréhez szívből gratulálunk!

 

Ár Eszter és Kun Nikolett, 9. C osztályos tanulók

Elleh Hajnalka, a Szalézi Szent Ferenc gimnázium tanára

admin On március - 8 - 2018

Categories

Hírek, Kiemelt, Versenyek

Tags

Related Posts

 • No related posts found

Comments are closed.

 • Digitális Napló (E-kréta)
 • Menzarendelés
 • LanguageCert
 • Jó reggelt!
 • Facebook
 • Youtube
 • RSS

Alkalmazások

 • Menüválasztás!!!
 • Szalézi Szent Ferenc Gimnázium -- Jó reggelt ! -- műsorai.
 • Digitális napló.
 • Angol nyelvvizsga vizsgahely
 • Jelentkezés fogadóórára
 • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
  Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

Tuzvarazs_2019_kiemelt

Tűzvarázs a Galér

Harnócz Zsuzsa, a Barcika Art Kft. kulturális igazgató helyettese nyitotta ...

Hamvazo_szerda_kiemelt

Hamvazószerdai szen

2019. március 6-án, hamvazószerdával kezdődött el az idei nagyböjti időszak. ...

Szavalov_kiemelt

Szavalóverseny

„Légy vidám és tedd a jót, a verebeket meg hagyd ...

Ideiglenes_felv_kiemelt

Ideiglenes felvétel

ideiglenes_felveteli_rangsor_2019 PDF formátumban:  Id_felv_rangsor_2019

KIDS_torna_2019_kiemelt

KIDS kupa 2019. febr

A Katolikus Iskolák Kupáján ismét aratott Szakács Eszter! 2019. február 22-én ...