Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

2019. január 11-én nyitottam meg (Bukodiné Sólyom Ilona) Kormos Brigitta, egyetemi hallgató, kiállítását a Gimi Galériában.

Első kiállítását ugyanitt, 2015. január 9-én, 4 éve nyitottam meg.  Akkor meséltem, hogy Brigitta rajzolás és festés iránti vonzalma már korai gyermekéveiben megmutatkozott. Az Ádám Jenő- Központi Iskola egyik rajztagozatos osztályának volt tanulója. Emelt óraszámban foglalkozott a művészetekkel. Több városi, megyei versenyen vett részt akkoriban is már sikeresen. Boldog voltam, hogy a tanítványom volt, ahogy most is büszke vagyok rá.

Beiratkozott az Izsó Miklós Képzőművészeti Körbe. Hálás szívvel emlékszik vissza Szerdahelyi Sándor tanár úrra. Majd Egerben tanult grafikát, ahol Herczeg Istvántól és Hundt Zsolttól tanult sokat.

Eltelt 4 év és egész másról beszélhetek.

Brigittának még középiskolás korában volt egy álma, az hogy aktív szerepet szeretne vállalni műemlékeink és műtárgyaink megóvásában. Lenyűgözte a restaurátori hivatás. Ehhez azonban nem volt meg akkor a megfelelő tudása, sem rajzi képessége, így lemondott az álmáról és más vizekre evezett. Végül jó 10 évnek kellett eltelni ahhoz, hogy újra eljátsszon a gondolattal, mire is használhatná fel kézügyességét és alkotóvágyát, ekkor újra elhívást érzett a szakma iránt. Egy év intenzív felkészülés után sikerült is a felvételije és ma már a Képzőművészeti Egyetem másodéves festő-restaurátor hallgatója.

 “A restaurálás egy olyan foglalkozás, melyet elhivatottságból érdemes és lehet igazán jól végezni. Abból válik igazán megbízható restaurátor, aki nem csak munkának éli meg, hanem hivatásának is tekinti ezt a szakmát.” – Győri Lajos, okleveles festő-restaurátor.

A restaurátori szakma egy komplex pálya. Nehéz meghatározni egy szóval mivel is foglalkozik, kicsit mindenhez kell érteni. Mai napig vita övezi, sokak inkább tudománynak tartják, mintsem művészetnek.

A restaurátor feladata, hogy kulturális örökségeinket megőrizzék, a romlásukat megállítsák, és esztétikai értékeit megmentsék, majd bemutatható és tanulmányozható állapotba hozzák. A restaurálást végző szakember, a restaurátor, munkája végzése során több, a művészeteken túli tudományág segítségét is igénybe veszi. Feladata rendkívül összetett: egyszerre kell művészeti, technikai és tudományos kérdéseket megoldania.
A restaurátoroknak sokoldalú tudással, tehetséggel kell rendelkezniük, ők ugyanis művészek, művészettörténészek és műtárgyvédelmi szakemberek is egyben.

A restaurátori munka olyan, mint egy detektívregény, ahol előkerülnek az UV lámpák, nagyítók, mikroszkópok, ugyanakkor hasonlíthat az orvoslásra is, akkor, amikor fehér köpenyt öltenek és előkerülnek a szikék, szemészlándzsák, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a páciens a műtárgy vagy akár egy komplett műemléképület. A műtárgyat alaposan átvizsgálva felállítanak egy ok-okozati kártérképet.

 Én meg tudtam Tőle, hogy az egyetemi restaurátorképzésen többek között emelt szintű művészettörténetet, műtárgy- és műemlékvédelmet, festészeti technikákat, anyagtant, fizikát, kémiát, ikonográfiát, muzeológiát, viselettörténetet tanulnak és nagyon magas óraszámban műtárgyakon gyakorolnak. Minden évfolyam másra specializálódik, az első két év művészeti alapozó év, tehát különböző technikákkal festési feladatokat végeznek. Harmadéven falképek készítésével és restaurálásával, negyedéven vászonképek, ötödéven táblaképek restaurálásával foglalkoznak.

A mostani tárlat Brigitta felvételi- és az első egyetemi év munkáiból áll, melyek főként festéstechnikai tanulmányok. Olajképeket, akvarelleket csodálhatunk meg. Mindemellett a kiállítás anyagát képezi restaurálási dokumentáció, láthatunk némely munkafolyamatról készült fotót, valamint restaurátorhallgatók diplomamunkájának rövid ismertetését és a Magyar Nemzeti Múzeum Megmentett műkincseink kiállítás anyagából is némi ismeretet szerezhetünk.

Szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe Kormos Brigitta rendkívüli kiállítását, ami nem csak Brigittát mutatja be, hanem a restaurátori szakmát, és képzését is reklámozza.

Kívánom, hogy Brigitta maradjon ilyen lelkes, elhivatott pályája iránt, lelje benne boldogságát!

Bukodiné Sólyom Ilona

[flagallery gid=388 name=”Gallery”]

admin On január - 14 - 2019

Categories

Gimigaléria, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...