Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

2019.március 27-én Bózsvári József nyitotta meg Bukodiné Sólyom Ilona kiállítását a Gimi Galériában, miután Petróczi Gábor igazgató úr köszöntötte a nagyszámú érdeklődőt, s az énekkar Molnárné Marczis Erzsébet vezényletével elénekelt egy népdalcsokrot.

„Gyermekkoromat Berentén töltöttem.  Általános iskolában minden iránt érdeklődő maximalista diákként ismertek- többek között szerettem rajzolgatni, firkálgatni, de festeni nem annyira. A Földes Ferenc Gimnázium biológia tagozatán tanultam tovább, ahol a rajz órák nem igazán érintettek meg. De mivel engem továbbra is minden érdekelt tanító szakon tanultam tovább Nyíregyházán a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán, ahol a rajz és pedagógia szakkollégiumot vettem fel.

A Központi Általános Iskolában kezdtem dolgozni 1981-ben, 1. osztályos osztályfőnökként. Majd két gyermekem születése után napközis nevelőként tevékenykedtem, ahol nagyon sok kiállítást rendeztem a kisdiákok rajzaiból, zoknibabáiból..stb. Harmadik gyermekem születése után is a napközi várt. Majd 5. osztályban rajzot taníthattam, míg 1. osztályosakkal voltam napköziben délutánonként. Következő tanévtől 2001-ig csak rajzot tanítottam. Tanítványaimat sikeresen versenyeztettem. Kiállításokat rendeztem rendszeresen a munkáikból a városi Gyermekkönyvtárban. Közben összevonták az Ádám Jenő Általános Iskolával a Központi Iskolát, s a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola Kihelyezett tagozatán, Kaposváron elvégeztem a rajztanári főiskolát. Ezen a főiskolán már nagyon sok sikerélményem volt. Nagyon sokat tanultam, s rájöttem, hogy kitartással, türelemmel, szorgalommal nagyon sokat fejlődhet az ember. Nem volt könnyű dolgom, hiszen már akkor özvegyen, egyedül neveltem három gyermekem. Ehhez a korszakomhoz tartozott a honismereti kutatásokhoz, és a filmkészítéshez való vonzódásom kezdete is. 2001-től már a ebben a Gimnáziumban tanítottam, versenyeztettem diákjaimat, rendeztem kiállításokat itt a Gimi Galériában.

Majd kiváló diplomával végeztem a MOME –n. Vizuális és környezetkultúra szakon médiapedagógia szakirányban.

Sikeres tanárnak tarthatom magam, nagyon sok tanítványom ért el kimagasló sikereket. Kaptam több elismerést a városban, a Parlamentben is kitüntettek, Podmaniczky díjjal is jutalmaztak, a műemlékvédelmi munkámért.  Az Országos Honismeret Szövetség nem régen ismerte el munkámat, és a Gimi Galéria működtetéséért is az Érték-díjat átvehettem. A sok munka és család mellett nem igazán alkottam csak akkor mikor főiskolára, vagy az egyetemre jártam és kötelező volt.

Egyik barátom késztetett festésre- egy képet kértem tőle- saját festésű képpel kellett fizetnem érte- ez becsületbeli ügy volt- ekkor próbáltam ki az akrilt. A festés jól esett, s időnként, bár idő híján, nagyon ritkán festettem egy-egy képet. Azután ha feszült voltam, festettem. Az ízületeim fájni kezdtek. Ránéztem a kezemre, s azt gondoltam addig kell festenem, míg tudok. Így kezdődött a festészetem nem is olyan régen…

A Majercsik házaspár is sokszor buzdított az alkotásra, sokat köszönhetek nekik.

Tájképeket festek leginkább, mert ezek megnyugtatnak, elvisznek olyan tájakra, ahol voltam, ahol jól éreztem magam, ahol éreztem a természet felemelő szabadságát, boldogságot egy kirándulás során, vagy egy régi emlékemet hozza elő. Minden képem egy emlék az életemből, mindegyikhez kötődök. De van néhány olyan is, ami a neten megragadott, amire vágyom, hogy láthassam, de valószínű sohasem jutok már el oda- ezek a vágyálmaim.

Nekem ez a szép, ez tesz boldoggá. Amíg festek, kikapcsolok, nincs stressz, nincs fájdalom, csak a színek, a fények, az árnyékok, mint az általam nagyon kedvelt impresszionistáknál.”

Bukodiné Sólyom Ilona

 

[flagallery gid=398 name=”Gallery”]

 

 

 

 

admin On március - 28 - 2019

Categories

Gimigaléria, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...