Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

2013. április 4-én újra megnyílt a Gimi Galéria a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium épületében.
A külsőleg megújult épületben Kónya István putnoki művésztanár kiállítását nyitotta meg Novák Ilona, a Herman Ottó Múzeum muzeológusa.
Kónya István 1962-ben született Ózdon. Tanulmányait Putnokon, Kazincbarcikán, Nyíregyházán és Budapesten végezte. Városunkban a 105. sz. Szakmunkásképző Intézetben szerezte meg első szakmáját, az elektrolakatost. Összesen hét szakmát tanult ki. Kazincbarcikán érettségizett. Majd a katonaság után megszerezte első diplomáját Nyíregyházán. Rajz- földrajz szakos az alapdiplomája. Később elvégezte a környezetvédelmi szakot az ELTE-n, majd az Iparművészeti Egyetemen és a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem Közoktatás Vezető képzésén is diplomákat szerzett. Családos, három gyermek édesapja.
A Péczeli József Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában tanít, a putnoki gimnáziumban óra adó tanár. Magas szintű művészeti képzést végez. A környéken élő gyermekek százaival kedveltette már a képzőművészetet.

„Nagyon szeretem a grafikát, festészetet és a szobrászatot is. A kiállításra is ezekből a munkáimból válogattam. Nem szeretek kiállításokon részt venni de, néhai kedvenc tanárom, Szerdahelyi tanár úr iskolájában szívesen mutatkozom be.”- mondta Kónya István.

A művészetek több ágát is műveli. Galériánkban festményein a szülőföld iránti tiszteletet tükrözik csodálatos tájképei, de szakrális témák, realisztikus portré, csendélet is mutatja tehetségét. Grafikáiban fellelhető a realisztikus tanulmány, de szürrealisztikus gondolatai is itt jelennek meg.
Igazi reneszánsz ember, aki az alkotás minden fázisában tevékenykedik akkor is, ha szobrászkodik. Érdemes megemlíteni néhány köztéri szobrát. Putnok – Turul emlékmű, Szakállas farkas ivókút, Szent István mellszobra, Péczeli fal. Füzesabony – Turul. Mályinka – Turul. Franciaország – Fécamphe – II. Rákóczi mellszobra. Sok érmével és kisplasztikával is büszkélkedhet.

„Számomra egy kiállítás azt jelenti, hogy megtörténik a „művész halála és a néző születése”. Szeretném, ha ezt éreznék a résztvevők a kiállításon.” – vallja alkotónk.

Kónya István nem szeret magáról beszélni, de alkotásai annál többet mondanak el róla. Kiállítások sokasága van már a háta mögött.

Ajánlom mindenki figyelmébe harmóniát tükröző tájképeit, Krisztus szívbe markoló szenvedését ábrázoló festményeit, finom grafikáit, csodálatosan megmunkált plasztikáit!

Kívánom Istvánnak, hogy a terveit egytől egyig valósítsa meg! Szerető családja körében továbbra is termékeny képzőművészeti életet éljen mindenki örömére!

Bukodiné Sólyom Ilona

[flagallery gid=131 name=”Gallery”]

Balla Árpád On április - 8 - 2013

Categories

Gimi, Gimigaléria, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...