Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Poór Zsuzsanna        (1941. július 23 – 2014. március 14.)

Poór Zsuzsanna tanárnő 1963-ban a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett magyar nyelv és irodalom – történelem – ének-zene szakos tanári oklevelet. 1963-ban a kiskunfélegyházi Éne-zene Tagozatos Általános Iskolában kezdte pedagógusi pályafutását havi 2.400 Ft-os fizetéssel, majd két év elteltével a 105. sz. Szakmunkásképző Intézetben folytatta tanári tevékenységét. Újabb hat év elmúltával magyar szakos középiskolai tanári oklevelet szerzett, és 1971-ben átkerült a Ságvári Endre Gimnázium tanári karába, ahol 23 évig tanította diákjait az anyanyelv művelésére és a zene szeretetére.

Az ő nevéhez fűződik a gimnázium első kórusának megalapítása. Kedves személyiségével sok diáknak adta át a kórus éneklés szépségét a zene szeretetét.

Pedagógusként szívügyének tartotta, hogy a gimnázium énekkara mindig magas színvonalú műsorokat mutasson be közönségének. Fáradhatatlanul tanította, gyakoroltatta a kiválasztott zeneműveket. Tanítványai ma is emlékeznek a kóruspróbák mellett megtartott jó hangulatú „nagyszüneti gyakorlásokra” is.

Karvezetésével az iskola énekkara a megyei kórustalálkozókon számos kiváló eredményt ért el, továbbá a városi és iskolai ünnepségeken színvonalas szereplésével járult hozzá ünnepségeink méltó megtartásához. Pályáját folyamatosan nehezítő mozgásszervi problémáinak fokozódásával 1994-ben arra kényszerült, hogy nyugdíjba vonuljon, de pedagógusi képességeit és tudását még sok esztendeig kamatoztatta a segítségére szoruló gimnáziumi diákok tanításával.

 2013-ban – diplomázásának 50. évfordulója alkalmából – a Szegedi Egyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kara Arany tanári Díszoklevél kitüntetésben részesítette, amelyet – betegségének elhatalmasodása miatt már nem vehetett át. Volt kollégái nevében szeretettel és megbecsüléssel búcsúzunk tőle!

 Kazincbarcika, 2014. március 17.

Petróczi Gábor
igazgató

 

 

Emlékeim Poór Zsuzsanna Tanárnőről

Gimnazista koromban nem voltam egy mintagyerek. Nem mondom azt, hogy a legrosszabb magatartásúak közé tartoztam, de azért megcsináltam néhány diákcsínyt és sok olyan dolgot, amitől – ha most az én gyermekem csinálná – biztosan égnek állna a hajam.

Az énekórákon is igaz volt az, amit fentebb leírtam. Most, hogy én vagyok az egyik énektanára a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumnak, időnként saját bőrömön tapasztalom azt, amit akkor Tanárnőnek át kellett élnie. A szemtelen közbekiabálások, a szép zenék alatti beszélgetés. Amikor ez előfordul, sokszor eszembe jut Tanárnő.

A kezdetektől, 1963-tól tanított a gimnáziumban. Óriási tudása volt. Még felnőttként, végzett zenetanárként is ámulva emlékezem arra a tudásra, amit az évek alatt felhalmozott és próbált átadni nekünk. Zenével kapcsolatban bármilyen kérdésre tudott válaszolni és most már sajnálom, hogy nem kérdezgettem tőle többet és nem használtam ki azt a lehetőséget, hogy ott van és bármikor segít.

Aztán 11. évfolyamos koromban, mert akkor még három évig volt ének-zene óra, elkezdett győzködni Tanárnő, hogy szép hangom van és kezdjek el énekelni. Persze a barátaim jót nevettek ezen, és volt mivel húzni engem. Aztán sikerült meggyőznie. Elindultam egy tehetségkutatón és felléptem a gimnázium rendezvényein.

Tizenkettedikben jött a csoda az életemben. Meggyőzött ismét Zsuzsa néni, hogy induljak el egy tehetségkutatón. Ezen a versenyen Sereg János Tanár úr volt a zsűri tagja, aki azt mondta, hogy nekem énekelni kell, és elvisz a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolába magánének szakra.

Így emlékszem ma erre a történetre és Zsuzsa nénire. Ki tudja mi lett volna belőlem, ha Ő nem fedez fel. Egész életemben hálás leszek neki azért, hogy füle és elszántsága volt arra, hogy egy rendetlen kamaszt erre a szép útra vigyen. Nem én voltam az egyetlen, mert neki ez misszió volt.

Még zeneakadémista koromban is meglátogattam néha. Aztán egyre gyengébb lett és egy idő múlva azt mondta telefonon, hogy már nem tud fogadni, mert nincs jól. Aztán Ő is elment a minden élők útján, de sokan vagyunk, akik emlékét őrizzük, és örökre hálásak leszünk Neki.

 

Boros Géza tanár, énekművész

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

admin On március - 17 - 2014

Categories

Hírek

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...