Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Leteszik az alapkövet

2014. augusztus 31-én ünnepélyes keretek között elhelyezték a Don Bosco Sportközpont és Közösségi Ház alapkövét a kazincbarcikai Szent Család Plébániatemplom tőszomszédságában.

A Szalézi Társaság az országban egyedülálló kezdeményezést indított el Kazincbarcikán 2013 őszén, mely szerint az általa fenntartott intézmények és a város lakói egy új sportcsarnokkal és szabadidőközponttal gazdagodhatnának. Az első elképzelések egy kisméretű tornacsarnok megépítéséről szóltak, s a másfél évig tartó előkészületek számtalan egyeztetést és megannyi különböző tervet hoztak felszínre. A Don Bosco Szalézi Társasága, a Kazincbarcikai Római Katolikus Plébánia, a Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium és a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium közös projektje 250 millió induló tőkével, a helyi szalézi közösség álmaként indulva a kormány 750 milliós támogatása által nőhette ki magát egy nagyszabású projektté. Ennek eredményeképpen 2014 szeptemberében el fog kezdődni egy olyan álom megvalósulása, melyben a helyi szalézi vezetésű iskolák jelenleg is gazdag sportélete kiteljesedhet és színesebbé válhat, s ahol minden korosztály megtalálhatja a maga kikapcsolódási lehetőségét.

A közel 1,1 milliárdos beruházás költségeit a Szalézi Társaság és az állam biztosítja egy a kettőhöz arányban. Az állam 750 millió forinttal támogatja a sportközpont létrejöttét Demeter Zoltán országgyűlési képviselő közbenjárásának köszönhetően. A város központjában megépülő csarnok tervét a budapesti Stúdió 100 Kft végezte el, a városközpontba történő beillesztését pedig egy független zsűri fogadta el.

A 3000 m2-es épületkomplexum házigazdája lesz a mindennapos testnevelésnek és a különböző versenysportoknak, továbbá lehetőséget teremt számos szabadidősportnak is. A sportközpont nemcsak a mozgás kedvelőinek ad majd otthont, hanem kulturális és közösségi rendezvények, konferenciák helyszíne is lesz. A multifunkcionál

is épület új lehetőségeket biztosít majd a város közel 30 000 polgára számára.

A sportcsarnok látványterve

Az alapkőletételt megelőző sajtótájékoztatón Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára kiemelte, nagyon fontos, hogy az egyházi fenntartású iskolák is európai színvonalúak legyenek, ezért is támogatja a kormány 750 millió forinttal a beruházást. Megjegyezte, hogy a mai középiskolásoknak a tudás elsajátítása mellett fontos a testi fejlődésére is hangsúlyt fektetni.

Ábrahám Béla tartományfőnök

Ábrahám Béla, a Don Bosco Szalézi Társasága tartományfőnöke ismertette a sportcsarnok tervének részleteit és a megvalósulásának körülményeit. A létesítmény a helyi fiatalok és az egész város életét jelentős mértékben fogja befolyásolni, mindamellett, hogy a csarnok energiatakarékos lesz, így költséghatékonyan működtethető.

A sajtótájékoztatót követően a leendő sportcsarnok helyén folytatódott a rendezvény.

Az ünnepségen a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium kórusa mellett a Don Bosco Szakiskola egyik tanulója ének- és gitármuzsikájával szórakoztatta az egybegyűlteket. A gimnázium sportolói és a testnevelő tanárok képzeletben megtöltötték a leendő sportlétesítmény helyét, hiszen az alapkőnél ötletes sportbemutatóval elevenítették meg a jövőbeli sportközpont hangulatát.

2014. augusztus 31-én a régen várt alapkőletétel ünnepségét P. Ábrahám Béla SDB ünnepi beszéde nyitotta meg. „Nagy öröm ez a nap a Don Bosco iskoláknak és a városnak egyaránt, és még nagyobb lesz, ha végül elkészül a sportcsarnok”. Megköszönte az állam nagymértékű szerepvállalását a terv megvalósításában. „Álmodjunk egy nagyot, s az álom megvalósulásának szimbolikus elhelyezése ez az alapkő” – mondta a tartományfőnök.

Tállai András

Tállai András a beszédében a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium házirendjéből idézte, hogy az intézmény „azoknak a diákoknak az iskolája, akik nyitottak az intellektuális környezetre, korszerű tudással kívánnak rendelkezni és igénylik személyiségük folyamatos fejlesztését, elfogadják a katolikus hitet és erkölcsiséget.” Ennek megvalósulásában nagymértékben játszik majd szerepet a leendő sportlétesítmény.

Demeter Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 4. számú választókerületének országgyűlési képviselője ünnepi beszédében kiemelte, hogy a 2015/2016-os tanévben már jó lenne, ha rendelkezésre állna a várva várt csarnok, hiszen Kazincbarcika régóta vágyott egy olyan sportlétesítményre, mely a helyi igényeket is ellátná. „Fontosak azok az alapok az életünkben, amelyekre építhetünk. Mindannyiunk közös célja, hogy értéket teremtsünk, a közösség érdekében tevékenykedjünk”- fogalmazott a képviselő úr.

Az alapkövet Tállai András államtitkár úr, Demeter Zoltán képviselő úr és Ábrahám Béla tartományfőnök atya közösen helyezték el, majd Vitális Gábor atya áldotta meg a leendő sportcsarnok alapkövét.

 

A szalézi közösség bízik benne, hogy hamarosan megvalósul a beruházás, és a következő tanévben birtokba lehet venni egy modern, a 21. század elvárásainak megfelelő szórakoztató és szabadidő központot.

Az alapkőletételi ünnepségen jelen voltak a kazincbarcikai szalézi iskolák képviseletében Kővári László és Petróczi Gábor igazgató urak, a szalézi rendtársak, a város önkormányzatának részéről Szitka Péter polgármester úr és a képviselőtestület több tagja.

A jelenlévő vendégek

Az ünnepség közös himnuszénekléssel ért véget, ezután az ünneplő gyülekezet átvonult a Szent Család Plébániatemplomba, ahol a gimnázium tanévnyitó szentmiséjére került sor.

A tanévnyitó szentmise

 

[flagallery gid=199 name=”Gallery”]

A cikket írta: Kistörő Adrienn

Balla Árpád On szeptember - 1 - 2014

Categories

Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...