Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

2014. szeptember 9-én nyitotta meg Klementné Bíró Anikó a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium első kiállítását a Gimi Galériában. Szűcs Mara és Gál Gábor, az Újkazinci Baráti Kör aktív tagjai mutatták be fotóikat a nagy közönségnek. Mindkét kiállítónak ez az első kiállítása ez városunkban.

Szűcs Marának a felsőnyárádi csodás gyermekévek után 1963-tól a fejlődő Kazincbarcika oktatási intézményei jelentették a kihívást. A Központi Általános Iskola és a Ságvári Endre Gimnázium volt számára meghatározó. Tanulmányai befejeztével a távközlés területére lépett, itt dolgozott, míg tehette.

 „A fotózás az első ajándékba kapott Smena fényképezőgéppel kezdődött és a technika változásaival később szenvedélyemmé vált. Fotóztam családom, munkatársaim, ismerőseim esküvőjén, családi ünnepein, utazásaimon, kirándulásaimon, vállalati rendezvényeken.

Úgy döntöttem, hogy mélyebben elmerülök a fotózás titkaiba, ezért beiratkoztam 2012-ben Steiner Gábor fotóművész budapesti iskolájába. Elsajátítottam a modell -, az épület-, a mozgás-, a portré-, és a tárgyfotózást. Ez iskola lehetőséget biztosít mindenévben a tanítványainak kiállításon való bemutatkozásra Budapesten.  Ezen már én is kétszer vettem részt.”- vallotta magáról Mara.

Szereti a természetben lévő különböző jelenségek megfigyelését és érdekes pillanatainak képi megjelenítését, de sokszor az emberek lelki kisugárzásának megörökítésére koncentrál. Ez tükröződik is kiállított fotóin.

Gál Gábor Születése után Pétervásárán élt. Érdekelték a természettudományok. Öveges könyveket, Élet és Tudományt olvasott, Deltát nézett. Középiskolába Egerben járt, fizika tagozatra. Ekkor a híresen szigorú ‘Tóka’ Kollégiumban élt. Rádiótechnika újságokat falt,
programozást tanult. Majd ilyen téren kezdett dolgozni Egerben. Pétervásárán alakult rádióklub tanfolyama után tett amatőrvizsgát. A kilencvenes évek közepén még újdonság volt a csomagrádiózás, a számítógépek hálózatba kapcsolása. Ő ezt a tudását kamatoztatta.
Kazincbarcikára 1998-ban rádióamatőr felesége révén került, aki sajnos 2011-ben súlyos betegsége miatt Gábort magára hagyta.

„Szeretek programozni, fényképezni, kísérletezni, de nem szeretem, ha rajtam kísérleteznek. Szkeptikus vagyok, tehát tudományos módszerrel nem igazolt állításokat nem fogadok el.

Eddig nem volt képkiállításom. Facebookon, az Újkazinci Baráti Kör és a Képi Demokrácia Kazincbarcika csoportokban figyeltek fel fotóimra. A 2012 és utáni képeim láthatók az interneten. Mindenképpen tervezem korábbiak közreadását, a 2005 előtti fotóimat is digitalizálom, és megmutatom ismerőseimnek és az érdeklődőknek. Folytatni akarom a fotózást, kísérletezést.” – mondta Gábor.

Jelen képei ismeretterjesztő, oktatási, tudományos, művészeti célból, valamint a történelem, illetve a jelenkor eseményeiről szóló tájékoztatás céljából készültek és kerülnek bemutatásra.

Érdekes látásmód, kísérletezés, érzékenység jellemzi munkájukat.

Mara képei a szépséget, a tájat, az állatok mozgását, az emberi értéket, a kisugárzást, a vidámságot, optimizmust tükrözik, míg Gábor érdekes szemszögből fényképezi a világot. Képei reálisak, kontrasztosak. Sokszor az apró dolgokra közelít rá. Rácsodálkozhatunk azokra a szépségekre, amik mellett nap, mint nap elmegyünk. De a szép, rendezett és az oda nem illő dolgok kontrasztjára is felhívja a figyelmet. Érdekes részletekre fókuszál.

Kívánom, hogy fényképeikkel szerezzenek még sok örömöt barátaiknak! Köszönöm, hogy az Újkazinci Baráti Kör tagjai ilyen nagy létszámban megtisztelték megnyitónkat.

Bukodiné Sólyom Ilona

[flagallery gid=200 name=”Gallery”]

admin On szeptember - 11 - 2014

Categories

Gimi, Gimigaléria, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...