2015. január 1-jén lép majd hatályba az a rendelet, amely új táplálkozás-egészségügyi előírásokat vezet be a közétkeztetésben. A rendelet értelmében csökkenteni kell az ételek só- és cukortartalmát, valamint növelni kell a menüben a zöldségek és a gyümölcsök arányát, mind nyers, mind pedig főtt formájukban.
A fokozatosság elvét szem előtt tartva iskolánk menzája is elkezdte a felkészülést, hogy a megújuló közétkezési szabály nálunk is érvényesülhessen. Ennek jegyében a közelmúltban iskolánk ebédlőjében is változásokat tapasztalhattunk: vásároltunk az ebédlőbe egy önkiszolgáló salátáspultot – a diákok és a dolgozók legnagyobb örömére. A cél az, hogy minél többször töltsük tele különféle egészséges salátákkal, és biztassuk a diákokat, hogy egyenek annyit, amennyi csak jól esik nekik.
A másik újítást a leves melegen tartók (un. chafing) használatának bevezetése jelenti, amelyekből szintén önkiszolgáló módon szedhetik ki kedvenc krémlevesüket. Korlátozást itt sem alkalmazunk.
Bízunk benne, hogy ezek az újítások amellett, hogy szépen mutatnak, ösztönöznek az egészséges táplálkozásra és hozzájárulnak az étkezési kultúra javításához is.
Molnár Adrienn
élelmezésvezető