Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Rómából érkezett az a Segítő Szűz Mária szobor, ami szerdán délelőtt felszentelésre került a kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban.

2014. október 15-én Kazincbarcika katolikus gimnáziumában meghitt hangulatban szobrot állítottak Magyarország védőszentjének, akit a katolikusok a Magyarok Nagyasszonyának vagy Nagyboldogasszonynak, a Szaléziak pedig Segítő Szűz Máriának neveznek. A Rómából érkezett alkotást az intézmény tanári folyosóján helyezték el, ahol éke, dísze lesz az iskolának és szerves része a diákok és az ott dolgozók életének.

A szobrot rövid ünnepség keretében az iskola nevelési igazgatóhelyettese és egyben a Szaléziak vikáriusa, Vitális Gábor atya (Müzli atya) avatta fel, majd áldotta meg. Az eseményen az iskola kórusa által előadott egyházi énekek mellett Méhész Bianka tizenegyedikes tanuló a Bibliából egy Máriáról szóló idézet felolvasásával tette emlékezetessé a szoborállítást. A felszentelés követően Vitális Gábor atya az osztályokat képviselő diákoknak és a pedagógusoknak elmondta, hogy minden magyarországi és a világban lévő többi Szalézis iskolában is megtalálható egy hasonló Mária szobor, amiből erőt gyűjthetnek a tanulók egy-egy nagyobb megmérettetés vagy vizsga előtt.

Szűz Mária alakját évezredek óta tisztelik, fontos szerepet tölt be a katolikus egyház mindennapjaiban és a Szalézi rendben egyaránt. Benne látják az eszményi anyát, aki hathatós közbenjárásával segíti népét, vagyis minket, akiket János Apostollal együtt gyerekévé fogadott. Több ország védőszentjének választotta, így Magyarország, Portugália és a Fülöp-szigetek védőszentje is Mária. A katolikus hagyomány szerint Mária mennybevitele után többször megjelent földi embereknek, különösen a 19. és 20. század során, hogy imádságra és bűnbánatra szólítson.

Szent Bernát apát „Amikor Isten elküldte az angyalt” kezdetű 2. homíliájában így ír Máriáról:

Mária „az a nagyszerű és kiváló Csillag, amely a magasba emelkedett életünk nagy és hatalmas tengere fölött, hogy ott ragyogjon erényekkel és világoskodjék jó példával.
Ó, te, aki megérted, hogy mindnyájan e világ folyamán inkább viharok között hánykolódunk, mint szilárd talajon járunk, ne fordítsd el szemeidet e csillag ragyogásától, ha nem akarod, hogy elborítson az áradat. Ha a kísértések szele ér, ha a gyötrelmek szirtjei között hajózol, nézd a Csillagot, hívd Máriát! …Veszélyben, szükségben, kétségeidben gondolj Máriára, hívd Máriát! …Ha őt követed, nem fogsz eltévedni; ha őt kéred, nem fogsz kétségbeesni, ha rágondolsz, nem térsz rossz útra; ha ő fogja kezedet, nem fogsz elbukni, ha ő védelmez, nincs mitől félned; ha ő vezet, nem fogsz elfáradni; ha ő kegyes hozzád, célba érsz.”

Írta: Kistörő Adrienn[flagallery gid=205 name=”Gallery”]

admin On október - 17 - 2014

Categories

Egyéb, Gimi, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...