Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Szári, bindá, namasté, bulgur, naan, chutney, pakora…
avagy indiai teaház a Szaléziban

 Idén szeptemberben több új taggal bővült a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tantestülete, így többek közt az indiai származású Salagala Rajesh atya is megkezdte munkáját a intézményben. A számunkra távoli, egzotikus, ismeretlen ország kultúrájával, földrajzával, ételeivel és teáival ismerkedhettünk meg egy kellemes hangulatú teadélután keretében.

Az alkalmat az szolgáltatta, hogy megalakulóban van a „szalézi baráti kör”, melynek lényege, hogy szülők és pedagógusok kötetlenebb körülmények közt találkozhassanak és beszélgethessenek egymással.

2014. október 17-én volt az első ilyen találkozó, amikor az ebédlő indiai teaházzá alakulva, egzotikus fűszerektől és füstölőktől illatozva várta a szülőket. A díszítéshez dekorszalvétából lótuszvirágokat hajtogattunk, indiai elefántokat, stólákat, mécsestartókat, kendőket füstölőket helyeztünk a megterített asztalokra.

Rajesh atya előadást tartott szülőhazájáról, Indiáról, az ország kultúrájáról, ételeiről, öltözködési szokásairól, a tantestület még egy indiai dalt is elénekelt ezzel köszöntve az érdeklődő szülőket. Sok érdekességet megtudhattunk e távoli országról, többek közt azt, hogy a színeket nemcsak viselni szeretik a színpompás, gazdagon hímzett, díszített szárik formájában, de ételeik legalább ilyen színpompásak. Az ételeket gazdagon fűszerezik, a curry, a gyömbér, a római kömény, a chili hagyományosnak számítanak az indiai konyhában.

Az előadást követően meg is kóstolhattuk ételeiket a konyha dolgozóinak köszönhetően, akik egész délután szorgoskodtak, hogy időben elkészüljenek a számunkra ismeretlen finomságokkal. A menü kínálatában szerepelt többek közt a naan (indiai lepénykenyér), köretek közül a bulgur (búzatöret), a mangó chutney (egyfajta sűrű mártás), a chiken tikka massala (csirkemell indiai fűszeres szószban), az édességek közül pedig a gulab jamun (tejporos fánk fűszeres szirupban).

A finom fogásokat kóstolgatva vidám beszélgetés zajával telt meg az ebédlő, mindenki jól érezte magát. Elhatároztuk, hogy rendszeressé tesszük ezeket az alkalmakat, mert szükség van arra, hogy ne csak „hivatalos alkalmakkor” (szülői értekezlet, fogadó óra) találkozzunk a szülőkkel, hanem ilyen kötetlenebb körülmények közt is. Ez remek lehetőséget nyújt a szülők és az iskola, a pedagógusok közti kapcsolatok kiépítésére, ápolására.

Az itt elkészített ételek receptjei itt találhatók:  

 Chicken tikka masala
Naan indiai lepénykenyér
Pakora bundában sült zöldségek
Csatnik
Sokszinü burfi
Gulab jamun tejporos fánk fűszeres szirupban
[flagallery gid=207 name=”Gallery”]

admin On október - 18 - 2014

Categories

Egyéb, Gimi, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...