Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Az Adventi karácsonyvárás egyik szívet melengető színfoltjaként a Barcikai Tűzők kiállításának megnyitóját élhették át az érdeklődők és a szalézis diákok 2014. december 10-én a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Gimi Galériájában.

A kiállítást Halász Mónika, a gimnázium tanára nyitotta meg, aki még nem rég aktív tagja volt a csoportnak.

Petróczi Gábor, az intézmény igazgatója köszöntötte az érdeklődőket, majd az iskola kórusa előadásával fokozta a karácsonyvárás hangulatát.

Halász Mónika gyakorlott foltvarróként szólt az érdeklődőkhöz: „Szívemhez igen közel áll ez az alkotói tevékenység, mivel jómagam is szeretek apró kézzel készített egyedi ajándékokkal megörvendeztetni szeretteimet. Sőt a foltvarrást is kipróbáltam és megtaláltam szépségét. Engedjék meg nekem, hogy John Ruskin gondolataival kezdjem köszöntőmet:

„Ha mindaz, ami a kezedben, a fejedben és a szívedben egyesül…nos az a művészet.”

Bátran állítom a Barcikai Tűzők csapatának minden tagjában ez a három dolog egyesül. Bizonyíték erre a most kiállított alkotások mindegyike: a teljesség igénye nélkül:

Talán ma már köztudott hogy a foltvarrás egy hasznos régi tevékenységből nőtte ki magát. Régen az asszonyok, akik a családi tüzet őrizték, a házimunkát végezték megmaradt anyagokból, darabkákból és fecnikből foltoztak össze takarókat, párnahuzatokat, babákat és játékokat. Haszontalanból hasznosat! Hiszen semminek sem szabad kárba vesznie!

Ezek a tárgyak a lakás díszeivé váltak és egyben praktikus használati eszközökké.

Manapság  – úgy érzem – ez a hobbi már több mint használati tárgyak készítése. Az alkotások különböző technikákat igényelnek, sőt kreativitást, kézügyességet és legfőképpen szívet és lelket.

Szemlélőként nem is gondoljuk, hogy a legegyszerűbb technika a csíkok a hullámok, a keresztek a háromszöget és a körök összevarrása is milyen tudást és ügyességet igényel. Nem is gondolnánk, hogy egy-két ügyes mozdulattal, hajtogatással, egy-egy titkos öltéssel valami újat és érdekeset tudunk létrehozni.

A Barcikai Tűzők mindezt tudják, és folyton keresik az újabb ötleteket. Alkotásaik, melyek akár egy ünnepre vagy egy hétköznapra készülnek, esetleg egy-egy évszakot idéznek, nem nélkülözik sohasem az új technikákat és nem hiányzik belőlük a lelkesedés és a szeretet.

Minden, ami kézzel készült hordozza az alkotó érzelmeit, gondolatait. Míg készül egy falikép vagy egy ágytakaró esetleg egy angyalka, az alkotó szívében megjelenik a megajándékozott.

Örömmel készíteni valamit és megajándékozni ezzel a családot vagy barátot a legtöbb, amit tehetünk. Van-e szükségünk más üzenetre így az ünnepek közeledtével?

Szeretettel ajánlom a kedves vendégek figyelmébe a kiállítást és az alkotóknak életre szóló ihletet és sok örömöt kívánok további munkáikhoz.”- fejezte be megnyitó beszédét a tanárnő.

 [flagallery gid=216 name=”Gallery”]

Balla Árpád On december - 12 - 2014

Categories

Gimi, Gimigaléria, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...