Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

 – rockopera Bosco Szent Jánosról a Szalézi Sportközpontban

2016. szeptember 8-án az a megtiszteltetés ért bennünket – a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjait és tanárait egyaránt – hogy a komáromi Magyarock Dalszínház előadásában megtekinthettük a Gyermekek fénye című rockoperát, amely Don Bosco élete nyomán íródott és Kazincbarcikán az alig egy hete felavatott Don Bosco Sportközpontban láthattuk.

A színdarabot Szőke István Attila írta, zenéjét Szűts István szerezte, rendezője pedig Vizeli Csaba. A főszereplőket megtestesítő színészek mellett-Don Bosco szerepében Vadkerti Imre, az utcán csavargó fiú szerepében Sándor Péter- a komáromi dalszínház gyermek társulatát is láthattuk. Számomra nagyszerű élmény volt látni, hogy ilyen fiatal gyermekek mekkora elhivatottsággal és élvezettel végzik a „munkájukat” a színpadon. A történet magába foglalja Don Bosco elsőként felkarolt gyermekeinek életét, és megmutatja hogyan sikerült őket az üdvösséghez vezető útra terelni. Természetesen, mint a való életben, a darabban is akadnak gondok, problémák, de ennek ellenére végül a tanítványai elérik azt, amiért Don Bosco annyit foglalkozott velük, nevelte őket, tanította és szerette mindnyájukat. A legfontosabb dolog, amit soha el nem veszíthettek, a hitük volt. Hittek Istenben, hittek Don Boscoban, abban, amit tanított nekik, a megbocsátásban, hittek a szeretetben, abban hogy a kemény munka meghozza gyümölcsét, és hogy bármi is történjen velük, Istenhez bármikor fordulhatnak.

Amellett hogy a mű bemutatja a szent életének főbb eseményeit, ilyen például az oratórium létrehozása, azt hogy minden gyermek szakmai képzésben részesülhetett, együtt éltek, együtt játszottak és dolgoztak, egy halvány szerelmi szál is kibontakozik: a csavargó ifjút játszó Sándor Péter és egy fiatal lány, Fehér Nóra között. A történet Don Bosco búcsúzásával végződik, majd a tanítványai megígérik – természetesen dalban – hogy nem hagyják veszni, amit Bosco Szent János létrehozott.

Az „Ilyenek a Szaléziak” című közös záróénekre sokan felélénkülve énekelték a refrént és átszellemülve tapsoltak, mintha egy nagycsalád lenne az egész diákság. Sokszor érzem ezt, amikor ilyen jellegű előadást nézhetünk meg, illetve a szentmiséken, igeliturgiákon is melegség tölt el, ha közösen énekelünk, mert annyira összehozza az embereket, hogy szinte egyszerre dobban mindenki szíve.

A hivatalos átadó óta koncerteket, kézilabda mérkőzéseket és cirkuszi előadást is láthattunk már a sportközpontban, szeptember 1-je és 10-e között a „RAJT!” névre keresztelt nyitási programsorozattal nyerhetünk betekintést a csarnok által kínált lehetőségek széles repertoárjába. Itt mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő sport-, kulturális, képzőművészeti és lelki programokat, amit a sportközpont nyújt az érdeklődőknek. A programok közül ki kell emelnünk a családi sport- és egészségnapot, amelyet úgy állítottak össze, hogy minden korosztály megtalálja a számára megfelelő illetve szórakoztató kikapcsolódási lehetőséget.

Ezúton is szeretném megköszönni a lehetőséget saját és diáktársaim nevében, hogy egy ilyen színvonalas előadást tekinthettünk meg az újonnan épült sportcsarnokban, amit a számunkra szervezett műsorok révén egyre jobban magunkénak érezhetünk.

Földi Szilvia

11.D osztályos tanuló

[flagallery gid=300 name=”Gallery”]

admin On szeptember - 9 - 2016

Categories

Hírek, Kiemelt, Mi történt?

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...