Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Romantikus természet címmel nyílt kiállítás 2017. március 2-án a Gimi Galériában. A tárlaton Górné Zs. Krisztina gobelin képeit, díszdobozait és hagyományos hímzéseit, Gór Mihály festményeit, és népművészeti alkotásait ajánlottam az érdeklődők figyelmébe Tóth Hanna furulyaműsora után.

A házaspár, már másodszor mutatkozik be iskolánkban. 2013 tavaszán már láthattuk munkáikat. Krisztina és Mihály szinte mindig „együtt” állítanak ki. Sok szállal kapcsolódnak városunkhoz, bár Tardonán élnek.

A feleség, Górné Zs. Krisztina az egészségügyben dolgozik, a Kazincbarcikai Városi Kórházban. Férje nagymamája segítségével ismerkedett meg a hagyományos hímzés szépségeivel. Később többre vágyott, s egy, a férjétől kapott ajándék, a gobelinezés irányába fordította érdeklődését. Autodidakta módon kezdett el a gobelinezéssel foglalkozni.
Eddigi munkái festményreprodukciók, amelyek jellemzően alakot, alakokat ábrázolnak, melyek a szecessziót juttatják eszembe, hisz kecses nőalakokat virágok sokaságát élvezhetjük. Alkotás során arra törekszik, hogy elkészítésük, minél egyedibb legyen, s ezt folyamatos újításokkal éri el. Mint például, színek kombinálásával, hagyományos gobelin hímzés és a szalag technika alkalmazásával, gyöngydíszítéssel, s ezek folyamatos variálásával.   A technikák alkalmazásának kiválasztása során, sokat ad férje tanácsaira.

Krisztina több gobelines csoport tagja. 2013-tól tagja a kazincbarcikai székhelyű, Sajómenti Népművészeti Egyesületnek, 2016-tól részt vesz az egyesület vezetésében is. 2016-tól tagja a miskolci Fügedi Márta Népművészeti Egyesületnek, ahol a hímző mesterektől, egyre több néprajzi tájegység hímzés technikáját sajátítja el. Az egyesületek keretében játszóházi foglalkozásokat tart, kiállításokon, kézműves vásárokon, mesterség bemutatókon vesz részt.
Munkáit eddig Szentesen, Tardonán, Kazincbarcikán, Szilvásváradon, Sajókazán, Budapesten és Miskolcon állították ki.

Első, elismerését a 2014-ben megrendezett, VIII. Országos Szamosközi gobelinvarró kiállításon, Budapesten kapta. Nagyon büszke arra, hogy a Pillantás című képét a 2016-évben Miskolcon megrendezésre kerülő Téli Tárlatnak a szigorú szakmai zsűrije a kiállítási anyagába választotta.

A férj, Gór Mihály a Magyar Államvasutak dolgozója. Már gyermekkorában is nagyon szeretett alkotni, rajzolni, festeni. Felnőttként 2000-es évek elejétől fest, rajzol. Autodidakta módon kezdte magát képezni.

A képzőművészet következő, fokára akkor érkezett el, amikor megismerkedett a Kazincbarcikán alkotó, Mezey István festő és grafikus művésszel, mentorával, aki sok jó tanáccsal, építő kritikával segítette munkáját. Ő volt, kinek hatására egyre több és több technikát kezdett alkalmazni – mondta Mihály magáról.

Tájképeket, virágokat, csendéletet fest. Képeire többnyire a realista ábrázolás jellemző. De grafikai alkotásokat is láthatunk a kiállításon, melyek érdekesek, egyediek. A sokatmondó vonalak elgondolkodtatták a látogatókat.

Mihály 2012-től tagja, 2015 márciusa óta pedig elnöke a Sajómenti Népművészeti Egyesületnek, ahol játszóházi foglalkozásokat tart, kiállításokon, kézműves vásárokon, mesterség bemutatókon vesz részt.  A népművészeten belül, több tevékenységgel is foglalkozik, például: festett és égetett fa ajándéktárgyak, tojásírás, fafaragás és korongozás. Ezekre is találunk a tárlókban példát.

2014-től, aktív résztvevője a Csiszár József festőművész által vezetett Arlói Természetábrázoló műhelynek.

Munkáit eddig, Budapesten, Tardonán, Kazincbarcikán, Sajókazán, Arlón és Miskolcon állították ki.

Mihály verseket is ír. Varga Lili, tízedik osztályos tanulónk ezekből olvasott fel ízelítőt.

A házaspár tavaszi hangulatú tárlata március 24-ig látható Galériánkban. Ajánlom mindenki figyelmébe!

Bukodiné Sólyom Ilona

 [flagallery gid=321 name=”Gallery” skin=default_old]

admin On március - 3 - 2017

Categories

Gimigaléria, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...