Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Dobos Norbert kiállítását nyitotta meg Pétervári György önkormányzati képviselő Galériánkban 2017. május 24-én, az énekkar műsorát követően. A tanév utolsó kiállításán városunk egy művésztanára mutat betekintést műveibe.

Pétervári Györgytől megtudtuk, hogy Dobos Norbert bár nem a gimnáziumunkban érettségizett, mégis életének fontos része volt a gimnázium, hiszen, míg irányítástechnikai műszerésznek képezte magát a „Surányiban”, addig a „Ságvári” gimnázium régi, neves rajztanára vette szárnyai alá. Az Izsó Miklós Képzőművészeti Kör vezetője, Szerdahelyi Sándor a körben, és a gimnáziumi délutáni szakkörén is helyet biztosított számára. Ő segítette a főiskolai felvételire való készülésben is.

A második állomás az Eszterházy Tanárképző Főiskola Rajz /Vizuális kommunikáció szakára való sikeres felvételi volt. A festészetről az első ismereteit a főiskola akkori tanszékvezetőjétől Nagy B. István festőművésztől tanulta. Az igazi áttörés a festészetével kapcsolatban a Földi Péterrel való találkozása harmadéves korában, ami a mai napig a legmeghatározóbb élmény számára, mind művészetileg mind emberileg. Földi Péter mondta, hogy „megfelelő gyakorlással” válhat belőle festő, ez kellő képen inspirálta is Norbit a további alkotásra.

„Mindig van egy belső kép, ami tiszta és őszinte. És akkor ebből létrejön egy kép, ami technikából, az ügyetlenségből, a koncentráció hiányából adódóan esetleges. Legalábbis ahhoz a képekhez képest, ami belül megsegített. Ez az esetlegesség, néha esendőbbé teszi a festményt és ettől talán hitelesebb. Akkor jó.

A festmény egy olyan objektum, amit ha meditációs objektumnak mondasz, akkor az, nagyon jó, mert akkor el tudsz mélyedni a kép segítségével. Hiszek abban, hogy ez a minimális varázserő megmaradt benne, ugyanis ezen a ponton dől el, hogy valaki művész lesz, vagy képcsináló. Picasso, mikor megkérdezték, hogy mire való a művészet, azt mondta: arra, hogy riasszuk a gonoszt…

Nekem arra való, hogy magamból megpróbáljam kiűzni a gonoszt.”- vallja Dobos Norbert.

A kortárs művészet kedvelőit szeretettel várjuk tárlatunkra!

Bukodiné Sólyom Ilona

Dobos_Norbert_kiallitasa

[img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_01.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_02.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_03.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_04.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_05.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_06.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_07.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_08.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_09.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_10.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_11.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_12.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_13.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_14.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_15.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_16.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_17.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_18.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_19.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_20.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_21.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_22.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_23.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/dobos_norbert_kiallitasa/thumbs/thumbs_dobos_norbert_24.jpg"]

admin On május - 29 - 2017

Categories

Gimigaléria, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

 • No related posts found

Comments are closed.

 • Digitális Napló (E-kréta)
 • Menzarendelés
 • LanguageCert
 • Jó reggelt!
 • Facebook
 • Youtube
 • RSS

Alkalmazások

 • Menüválasztás!!!
 • Szalézi Szent Ferenc Gimnázium -- Jó reggelt ! -- műsorai.
 • Digitális napló.
 • Angol nyelvvizsga vizsgahely
 • Jelentkezés fogadóórára
DSC_1792

33. Nagy László me

Lezárult a 33. Nagy László megyei fizikaverseny a Szalézi Szent ...

NL_fiz_kiemelt

Fizikaverseny 2018

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium harmincharmadik alkalommal hirdeti meg   a Nagy László ...

hittanv_felkesz_kiemelt

Hittanvizsga anyaga,

Hittanvizsga anyaga a 10-11. évfolyamok számára A vizsga időpontja: 2018. március ...

hang_keltette_formak_kiemelt

Fizika kísérleti b

        A Nagy László Fizikaversenyen 2018. február 22-én 16 órai kezdettel Pántyáné ...

Bessenyei_Bela_kiemelt

Tavaszi hangulat a G

Az én világom címmel nyílt meg a Gimi Galériában 2018. ...