Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Sokan álmodozunk arról, hogy eljutunk Rómába, de hogy ilyen fiatalon sikerült, szinte hihetetlen.

23 diák és 8 tanár kelt útra május 30-án hajnali két órakor, hogy még aznap este Róma mellett, Genzanóban hajtsa nyugovóra a fejét. Tettünk egy „kitérőt”, ráhangolódásként Orvietóban néztünk szét, ez a kisváros (korábban városállam) 100 km-re van Rómától. Gábor atya idegenvezetőként érdekes információkat osztott meg velünk (nemcsak itt, hanem minden látnivalónál, ő volt az idegenvezetőnk). Gyönyörű dómot tekinthettünk meg, ilyet utána Rómában sem láttunk. A Genzanóban lévő Szalézi Rendházban szálltunk meg, itt tanult korábban Gábor testvér. A szobák ablakából ráláttunk a fényárban úszó fővárosra.

A reggeli mise után az ókori Róma megtekintése volt a cél. A Lateráni Bazilika lenyűgözött bennünket, de igazán a Colosseum és a Forum Romanum csábított, hiszen ezekről már történelem órákon is hallottunk. Nem okoztak csalódást. Kaptunk egy érdekes feladatot, el kellett jutnunk egy palotához, amelynek oldalában felfedezhettük Romulus és Remus szobrát. Szinte mindenkit meglepett a szobor kicsiny mérete, amely ráadásul egy oszlop tetején a római polgármesteri épület mellett áll – mellékesen az utcasarkon. Ez felejthetetlen élményt nyújtott, az egész csapat jókedvű lett, mert előtte már elcsigázott bennünket a meleg. Hosszú séta közben láthattuk a híres Circus Maximust, a mellette húzódó palotaromokkal. Este nem kellett ringatni senkit.

Másnap a barokk Róma megtekintése volt a cél. Reggel a 700 éves piaccal kezdtük, ahol vásárolhattunk is. Utána egy hosszú séta következett szebbnél szebb látnivalókkal. Először az Il Gesut tekintettük meg. Bukodi tanárnőtől már hallottunk róla, hiszen ez a templom a barokk templomok őse. Ezt utánozták világszerte. Hatalmas forgalomban, hatalmas tömegben jutottunk el a Trevi kúthoz, ahol a babona szerint háttal állva, jobb kézzel a bal váll fölött kell egy pénzérmét bedobni ahhoz, hogy visszatérjünk az örök városba. Sokan voltunk babonásak… A Pantheon és a Spanyol lépcső közben finom fagyival frissítettük magunkat, majd ismét önálló feladatot kaptunk, hiszen egy térkép segítségével kellett eljutnunk a Piazza Navonára. Volt időnk helyi finomságokat megkóstolni, majd a téren hangos forgatag, élő zenészek és utcai játékosok fogadtak bennünket. Legszívesebben ott ültünk volna órákon keresztül. Ennek a térnek az a különlegessége, hogy három szökőkút van rajta; középen a legnagyobb, négy folyó kútja: a Duna, Rio, Nílus, Gangesz és a hozzájuk tervezett szimbolikus alakok gondolkoztatják el a szemlélőt.

A harmadik nap középpontjában a Vatikán állt. Délelőtt Castel Gandolfóba, a pápa nyári rezidenciájára látogattunk, hegyek által körülvett tó partján magasodik a pápai rezidenciaés a hozzá tartozó nagy park. Augustus Domitianus palotájának, színházának, kertjének maradványai között, ill. az arra épített, azzal szervesen összekapcsolódó pápai parkban sétálhattunk. Délután a Szent Péter Bazilika megtekintése volt a cél. Furcsálltuk a nagy tömeget az impozáns téren, de aztán megértettük, hogy miért van itt annyi látogató. Lenyűgöző a hatalmas Bazilika, kis porszemnek éreztük magunkat. Este gazdag vacsorával zártuk a kirándulást, megköszöntük az atyáknak a felejthetetlen élményeket. Hajnali négy órakor indultunk haza, de út közben még megmártóztunk a tengerben Rimininél. Ez a program élvezetessé tette a hosszú, 1500 km-es utat. Többször elhangzott tőlünk: szeretnénk itt maradni, szeretnénk meghosszabbítani ezt a kirándulást. Igyekezzetek, tegyetek azért, hogy ti is eljussatok Rómába!

 (Harnócz András 11. C és Juhász Attila 10. C osztályos tanulók)

[flagallery gid=332 name=”Gallery”]

admin On június - 6 - 2017

Categories

Hírek, Kiemelt, Turisztika

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...