Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Tanévzáró szentmisére hívta az Egri Főegyházmegye területén működő katolikus intézmények vezetőit és a lelki életben legkiválóbb teljesítményt nyújtó tanulóit dr. Ternyák Csaba érsek atya. A Te Deum ünnepi alkalmával zsúfolásig telt az 1200 fős egri bazilika, hiszen az egri egyházmegye fenntartásában működő 49 köznevelési intézmény mellett meghívást kapott a főegyházmegye területén működő további 22 iskola is. A szerzetesrendek által fenntartott intézmények közül az ünnepségen részt vettek a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium és a Don Bosco Iskola vezetői és diákjai is.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumot az iskola igazgatója, továbbá P. Quadros Lytton Ervanto sdb nevelési igazgatóhelyettes képviselte, a kiemelkedő szolgálatot képviselő tanárokat és diákokat pedig Molnárné Marczis Erzsébet kórusvezető, valamint a gimnázium kórusának legtöbbet dolgozó tanulói reprezentálták. A meghívottak között volt Svéd Mátyás, Szentpéteri Áron, Emri Bernadett, Kálmán Kornélia, Hajdu Bernadett és Ugrai Franciska.

Az ünnepi szentmisét dr. Ternyák Csaba érsek atya celebrálta 35 paptársa közreműködésével. Prédikációjában azt mondotta az egyházi iskolákban dolgozó tanulókról és pedagógusokról, hogy „Mi vagyunk a világ sója”, ezért az a feladatunk, hogy ízesebbé tegyük ezt a sótlan világot. Arra kell azonban ügyelnünk, hogy ne váljunk selejt sóvá, amelyet végül az útra szórnak ki. Elszántságunkkal tegyünk hitet a hit-hivatás-hűség hármas követelményrendszere mellett, legyünk mindig hűek kimondott szavainkhoz.

A szentmisét záró érseki áldást követően érsek atya jutalomban részesítette a meghívott iskolák lelki nevelésében legeredményesebben dolgozó diákokat vagy csoportokat, így gimnáziumunk kamarakórusát és zenekarát. A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium kamarakórusa és zenekara az egyházi, iskolai és városi ünnepségek alkalmával színvonalas zenei közreműködésével örvendezteti meg a közönséget. Az iskolai szentmiséken és más liturgikus eseményeken minden alkalommal fellépnek, a szentmisét egyházi énekekkel és más zenei művekkel színesítik. Az iskolai kórus fellépéseit kiválóan egészíti ki a gitárosokból, zongoristákból, fúvós és hegedűs diákokból alakult iskolai zenekar.

A Szalézi Szent Ferenc Gimnázium kamarakórusa és zenekara zenéjével, liturgikus muzsikájával segíti elő a szentmiséken való elmélyülést, így működésük Isten dicsőségét és a gimnázium tanulóinak épülését szolgálja. Énekük és zenéjük nyomán az Úr által teremtett világ öröme és harmóniája erősödik meg hallgatóik szívében, amelyért köszönet illeti őket, valamint Molnárné Marczis Erzsébet kórusvezetőt.

A tanévzáró Te Deum után egy ebédmeghívást kaptunk az érsek atyától, melyet örömmel elfogadtunk. Ezt követően meglátogattuk az Eszterházy Károly Egyetem líceumi épületét, megvizsgáltuk az aulában hallható visszahang interferenciáját, meglátogattuk a líceum 6. emeletén található teraszt, megcsodálva a nagyszerű egri panorámát. Visszautunkban Lytton atya hívott meg minket egy fagyira, majd a napot a XIII. században épült Bélkői Háromkúti Apátság tiszta forrásánál zártuk magunkhoz véve annak kristálytiszta vizét.

A fárasztó tanév végén nagyszerűen átmosott minket ez a nap a bazilika fenségével, az érsek atya mély gondolataival, a természet szépségével, a fagylalt ízeivel és a bélháromkúti forrás érintetlen vizével.

  

Petróczi Gábor igazgató
Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

 [flagallery gid=333 name=”Gallery” skin=default_old]

admin On június - 14 - 2017

Categories

Egyéb, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...