Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

2017. augusztus 31-én délután 16 órai kezdettel tartotta meg tanévnyitó ünnepségét a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium a kazincbarcikai Szent Család-templomban. Ünnepélyes egyházi keretek között zajlott e jeles esemény, amelyen a diákok és a tanárok mellett sok szülő is részt vett.

A nyári szünidő után pihenten és felfrissülve, az új kihívásokra készen, ünneplőbe öltözve jelentek meg a diákok, akik között 120 új tanuló is megkezdi tanulmányait a gimnáziumban. Az arcukon érdeklődés, feszült figyelem, várakozás és reménység sugárzott. Vajon mit hoz az új tanév? – lehetett olvasni a tekintetükben. Az idén először egy új, hétéves évfolyam is indul, a nyelvi előkészítő osztály, amelynek tanulói az első évben szinte csak angolt fognak tanulni. Ennek az új képzési formának az eredményessége reményeink szerint a későbbiekben megmutatkozik többek között a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezéshez szükséges középfokú nyelvvizsgák magas számában is.

A tanévnyitó szentmisét P. Vitális Gábor SDB plébános, a tartományfőnök vikáriusa celebrálta. A misét az iskolai kórus fiatalos, lelkes éneklése kísérte.

Az igehirdetésben először arról hallhattunk, hogy az evangéliumban az Úr Jézus mintegy „virrasztásra” hív bennünket: arra, hogy minden (iskolai) napon legyünk készek; figyelmesen, szorgalmasan munkálkodjunk. Majd ezek után egy híres filmbeli idézettel arra hívta fel figyelmünket, hogy az élet (az új tanév) olyan, mint egy bonbon: igyekezzünk minden nap valami jót kivenni belőle. Ugyanakkor tegyük is hozzá lehetőség szerint a magunkét, hogy ily módon gyönyörű életünk lehessen. Gábor atya ezután egy üveg lecsó segítségével szemléltette, mennyire fontos, hogy a mi életünkben is ott legyen minden szükséges hozzávaló (szorgalom, tanulás, igyekezet, barátság, odafigyelés másokra, Istenre való figyelés). Mindenkit arra buzdított, hogy igyekezzünk ilyen értelemben 100%-os életet élni. Azt is hangsúlyozta, hogy a gyakorlatban jól használható ismeretszerzés mennyire nélkülözhetetlen.

A szentmise végeztével P. Quadros Lytton Ervanto SDB, a gimnázium nevelési igazgatóhelyettese előre hívta az osztályfőnököket, ahol a kollégák egy díszes, kétrét hajtott papíron megkapták diákjaik névsorát. Ezt közös imádság kíséretében az oltár elé helyezték, Isten áldását kérve a tanulókra. 

A szentmise után Petróczi Gábor igazgató úr köszöntötte a megjelenteket, és tájékoztatott mindenkit az iskola vezetését és a tanári gárdát érintő változásokról. Bemutatta az új kollégákat: Halászné Molnár Krisztinát, Orbán-Vizes Krisztinát és Szopkó Rolandot, illetve az új igazgatóhelyettest, Molnárné Marczis Erzsébetet, aki Kovács László korábbi igazgatóhelyettest váltja ezen a poszton. A Szalézi rend részéről körünkben köszönthetjük Tóth Péter szalézi szerzetest is, aki az iskola lelki és mindennapi életében fog majd segíteni a diákoknak.

Az ünnepélyes, áhítattal teli és a lelki elmélyedésünket segítő szentmise közben mindannyian elcsendesedtünk, és lelkileg is ráhangolódtunk az új tanévre, az előttünk álló feladatokra, az élet-adta kihívásokra. Jó érzés tudni, hogy az új tanév is Istennel, az Ő házában kezdődhetett el. Bízhatunk azon isteni ígéretben, mely szerint „hiszen tudom, milyen terveket gondoltam el felőletek – mondja az Úr; ezek a tervek a békére vonatkoznak,… mert reménységgel teli jövőt szánok nektek.” (Jeremiás 29:11)

Kérjük azért a jó Isten áldását az előttünk álló feladatokra, hogy mindannyian örömmel, lelkesen és a szeretet útján járva tudjuk megvalósítani kitűzött céljainkat akár diákként, akár tanárként. Jó, ha mindeközben megemlékezünk Bosco Szent János bölcs szavairól is: „Helyezzük magunkat Isten kezébe. Imádkozzunk és minden sikerül.”

Elleh Hajnalka és Sebőné Orosz Mónika, a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium tanárai

Kazincbarcika, 2017.08.31.

[flagallery gid=337 name=”Gallery” skin=default_old]

admin On szeptember - 4 - 2017

Categories

Gimi, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...