Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

2018. január 30-án nyitotta meg P. Dányi Gabriella kiállítását Molekné Kőrösi Beatrix, az Egressy Béni Városi Könyvtár igazgatója. Petróczi Gábor igazgató úr köszöntője után Debreceni Bence és Dékány Péter 12. D osztályos tanulók olvasták fel P. Dányi Gabriella egy-egy versét, és Gál Renáta 9. D osztályos diákunk gitár zenéjével varázsolta el az érdeklődőket.

Alkotónk polgári neve: Padányiné Dányi Gabriella Kazincbarcikán él. Kurityánban töltötte a gyermekkorát. Már iskolás évei alatt is különböző művészeti ágak keltették fel érdeklődését. Házasságkötése után és az anyaság lett legfőbb hivatása, az alkotás háttérbe szorult. A színek szeretetét és a mesék világát gyermekei nevelése közben élte meg. Több évtizeden át ruhák tervezésével, és varrásával foglalkozott közben, ha ideje engedte, dísztárgyak készítésével fejezte ki a szép iránti igényét.

2008-karácsonyán kezdett újra festeni. 2009-ben Devecsery László hatvanadik születésnapjára megjelenő verseskötetét illusztrálhatta 65 festményével.

Az első kiállítása és az Időmalom című közös alkotású könyv bemutatója Szombathelyen volt a Vörösmarty színház falai között.

„Az illusztrációk készítése közben 2009 nyarán úgy éreztem hazaérkeztem egy hosszú, fárasztó, értelmetlen útról. Hónapokig versekben éltem, és amikor megszólított egy-egy vers a lelkem röpített, mintha szárnyam lenne, és súlytalanná válnék, szinte lebegtem, fájdalom, és egyéb földi érzések nélkül a vászon felett. Azóta ismét a festés és írás teszi a hétköznapokat is ünneppé számomra.” – írta magáról.

A Miskolci Herman Ottó Múzeum logó pályázatán 2010-ben különdíjas lett, ami azt jelentette, hogy alkotása poszterként kerül a múzeumi képző falára.

2015-ben Bronzecset díjat kapott a Mait Tűztövisek pályázatán.

2016-ban Az év gyermekvers írója címet nyerte el az Irodalmi rádió pályázatán.

2012-től P. Dányi Gabriella néven jelentek meg versei és festményei az Irodalmi Rádió antológiában, a Montázsmagazin antológiában, a MAIT antológiában, a Gold Pen antológiában, az Ajándék Kazincbarcikának városi antológiában, és a Kláris Irodalmi-kulturális folyóiratban.

Kazincbarcikán többször volt kiállítása az Egressy Béni Kultúrházban és a Gyermekek házában, majd 2015-ben Kurityánban mutatkozhatott be írásaival és számos festményével.

2014-ben és 2015-ben önálló verses kötetei jelentek meg, a Béka lesz az ebihalból , és a Láng fellobban címmel címen.

2016 Februárjában jelent meg a nyilvánosság előtt Deák László Sándor alkotó társával közös könyvbemutatón, az Egressy Béni Művelődési házban Éjkék szívtengerszem című kötettel. László verseihez ő adta illusztrációkat és a borító képét.

2016 novemberében az Ózdi Civil házban 85 festménye kiállításával és könyveivel mutatkozott be.

„Képeim stílusát nehéz lenne meghatározni. Szabályos szabálytalanság, élénk színekbe foglalva. Fényképszerű ábrázolás távol áll tőlem, a látvány, vagy esemény, ami megérint, az általuk keltett érzelmeket próbálom színekbe önteni.”

P. Dányi Gabriella ars poeticája:

„A beszéd képiesítése elsősorban a betű, ám ha a betűk következtében megnyílik a lélek és képzelet, amitől színek szöknek a vászonra az, az érzelmek magasabb szintre emelését segíti elő.”

Bukodiné Sólyom Ilona

[flagallery gid=356 name=”Gallery” skin=default_old]

 

admin On január - 31 - 2018

Categories

Gimigaléria, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...