Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Az én világom címmel nyílt meg a Gimi Galériában 2018. február 15-én Bessenyei Béla kiállítása. Marinné Tóth Krisztina, a vadnai Göőz Pál Művelődési Ház igazgatója mutatta be az alkotót és munkásságát Petróczi Gábor igazgató úr köszöntője és a diákok műsora után.

 Bessenyei Béla, 1940-ben született Püspökladányban. Az általános iskolát itt végezte, ahol a tanárai tapasztalták már tehetségét, ezért többször megbízták különböző iskolai szemléltető képek elkészítésével. Gimnáziumi tanulmányait Tokajban végezte. Itt egy festőművész-rajztanárhoz járt rajzolni, készülni a főiskolai felvételihez.

A felvételi túljelentkezés miatt nem sikerült, így elkezdett dolgozni a rakamazi cipész KTSZ-nél, mint betanított szabó. Ez idő alatt kezdett festegetni szabadidejében, készített festményeket megrendelésre. Majd magántanulónak ment, végzés után Kazincbarcikára került 1962-ben. Még ebben az évben bevonult sorkatonának, ahol a kiképzés után sokat gyakorolta a festést, dekorálást. Leszerelés után ismét a BVK-ban helyezkedett el, így 1965-től véglegesen kazincbarcikai lakos lett. Megnősült, felesége is a gyár dolgozója volt. 1966-tól csatlakozott az Izsó Miklós Művészeti Csoporthoz. Szerdahelyi tanár úr vezetése alatt sokat fejlődött. Két év után sajnos a három műszakos munkarend és a családi elfoglaltságai miatt már nem maradt ideje a kedvtelésére. Két gyermeke született, akik ma már felnőttek, sőt ők is szülők lettek, így már négy unokának örülhet. (Belőlük ketten a gimnáziumunkban tanultak.)

„Maradék szabadidőmben a család kérésére ismét elkezdtem festegetni. Volt kollégáimnak, barátaimnak és a család több tagjának festettem megrendelésre.”- mondta Béla bácsi.

A nyolcvanas évek elején mellékfoglalkozásban dolgozott a helyi Habselyem és Kötöttáru Gyárban, mint dekoratőr. Ennek a líbiai munkavállalása vetett véget, ahol három és fél évet töltött. Hazatérve a BVK Biztonságtechnikai Főosztályán, mint tűzvédelmi felügyelő dolgozott.

Nyugdíjazása után Vadnára költöztek. A házfelújítás és a telek sok-sok munkát adott, de amint ideje engedte ismét elkezdett festegetni. Két ízben volt is kiállítása a helyi művelődési házban. Kazincbarcikán részt vett a Városi Kiállító Teremben tartott Izsó Miklós kör közös kiállításán. 2013 februárjában a Gyermekek házában 26 db festményét mutatta be.

2013 nyarán elvesztette a feleségét, eladta a vadnai házukat és visszaköltözött Kazincbarcikára. Talán egy év is eltelt festés nélkül, nehezen viselte a magányt, de utána ismét elkezdett alkotni.

2016 szeptemberében a Mezey István Művészeti Központban egy hónapos kiállításra kapott lehetőséget, ahol 57 év munkáiból mutatta be festményeit. 2018-ban a Kultúra Napja alkalmából Vadnán a Gőz Pál Művelődési Ház nagytermében kapott kiállítási lehetőséget Mint volt vadnai lakos jól esett neki a lehetőség. A kiállítás megnyitóján vetített formában bemutatták 65 db korábbi festménye kópiáit, amiket még meg tudott menteni CD-n.

A mostani kiállítást korábbi ígéretéhez híven állította össze. Válogatást látunk a Galéria lehetőségeihez mérten, a munkáiból. Nagyobb, és néhány kisebb méretű olajfestményt láthatunk. Gyönyörű tájképek, virágcsendéletek szépítik aulánkat. Pozitív gondolkodásmód, a szép megragadása jellemzi. Az Ő alkotásai gyönyörködtetnek, nyugalommal töltenek el mindenkit. A tárlókban kézzel festett selyem terítőit, festett üvegeit, és általa készített hímes tojásokat mutatja be nekünk. Rézdomborításai is a Vadnán töltött időkre emlékeztetnek.

Erőt, egészséget, még nagyon sok alkotást kívánunk Béla bácsinak!

Bukodiné Sólyom Ilona

[flagallery gid=358 name=”Gallery” skin=default_old]

admin On február - 16 - 2018

Categories

Gimigaléria, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...