Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

2018. március 14. „Motiváció – élménypedagógia – tudomány – művészet – tantárgyi koncentráció a manézsban.”

Iskolánk 51 tanulója utazott Budapestre, hogy részt vegyen a természettudományos tárgyakat és a cirkuszművészetet népszerűsítő órán.  Az itt tárgyalt jelenségeket a 2018 januárjában Monte Carloban Arany Bohóc díjjal kitüntetett ifj. Richter József által vezetett Magyar Nemzeti Cirkusz művészei mutatták be, a magyarázatokat pedig a szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium két tanárnője (Kovacsics Bernadett és Sinkó Andrea) adta. Ez a cirkuszba kihelyezett formabontó óra igazi élménypedagógia, hiszen közvetlenül összeköti az élményt a tanulással.

Harnócz András  szalézis diák: „A cirkuszi műsor mellett megérthettük az egyes mutatványok fizikai, kémiai és biológiai hátterét. A produkciókat ide illő irodalmi idézetek kötötték össze. Halhattunk rímhányó Romhányit és Karinthy műveiből is részleteket. Már maga az első mutatvány is lélegzetelállító volt, amit a kolumbiai magas drót csoport (Gerling csoport) mutatott be, ami egy igen életveszélyes produkció volt, biztonsági kötél és védőháló nélkül. Általuk megismerhettük a tömegpont dinamikáját valamint a stresszt is. Tytojo, a zsonglőr a Magyar Nemzeti Cirkusz első japán fellépője. Az ő segítségével megismerhettük az alkohol hatását szervezetünkre illetve a gravitáció jelentőségét.  A Casselly család mindenki számára meglepő és lélegzetelállító produkciót adott elő az elefántokkal.  Végezetül pedig őket követte a már sokunk által várt Richter csoport, akikre nyugodtan mondhatjuk, hogy Magyarország büszkeségei. Lenyűgöző állatseregletet, lovas akrobata produkciót mutattak be, mely segítségével közelebbről megismerkedhettünk a körmozgással valamint a Newton törvényekkel. Mindenkinek nagyon tetszett a műsor és máskor is szívesen vennénk részt ilyen rendezvényen. Köszönjük a szervezést Budai Tímea tanárnőnek.”

A szerencsésebb diákok kipróbálhatták a bemutatott eszközöket, egyensúlyoztak a bohócfigurákkal, próbálták a nehezék nélküli papagájt is egy ujjon megtartani és egyensúlyozhattak a mozgó lovakon… Számos példa mutatja, hogy a cirkusszal nem csak szórakoztatni, hanem tanítani is lehet!

Egy korábbi cirkuszpedagógiai óra rövid összefoglalója:

https://www.youtube.com/watch?v=ARxTWT0BXLk

A cirkusz műsorának rövid előzetese:    https://www.youtube.com/watch?v=gCWBqydTPV8

 

Budai Tímea

Elmenypedagogia

[img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_01.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_02.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_03.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_04.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_05.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_06.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_07.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_08.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_09.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_10.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_11.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_12.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_13.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_14.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_15.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_16.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_17.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_18.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_19.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_20.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_21.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_22.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/elmenypedagogia/thumbs/thumbs_elmenypedagogia_23.jpg"]
admin On március - 19 - 2018

Categories

Egyéb, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

 • No related posts found

Comments are closed.

 • Digitális Napló (E-kréta)
 • Menzarendelés
 • LanguageCert
 • Jó reggelt!
 • Facebook
 • Youtube
 • RSS

Alkalmazások

 • Menüválasztás!!!
 • Szalézi Szent Ferenc Gimnázium -- Jó reggelt ! -- műsorai.
 • Digitális napló.
 • Angol nyelvvizsga vizsgahely
 • Jelentkezés fogadóórára
Ropi_megyei_2018_kiemelt

Megyei diákolimpia

  A 2018/19-es tanév röplabda V-VI. korcsoportos fiú diákolimpiai bajnokság ...

Kb_tuzok_2018_kiemelt

Modern és tradicion

Neszádeliné Kállai Mária, népi iparművész, a Népművészet Mestere nyitotta meg ...

Jelenkez_kiemelt

Jelentkezési határ

Azok, akik iskolánkba szeretnének jelentkezni, mindenképpen juttassák el jelentkezési lapjaikat ...

Palyazat_igazgatoi_kiemelt

Pályázati felhív

A Don Bosco Szalézi Társasága által létrehozott Szalézi Intézmény Fenntartó ...

KIDS_elismeres_kiemelt

Iskolánk testnevel

25. Jubileumi Közgyűlését tartotta meg 2018. november 24-én a Katolikus ...