Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

2018. szeptember 25-én Sin Gergő, a művész fia nyitotta meg Sin István festményeiből készült kiállítást a Gimi Galériában. (Plachy László, a Green Plan Kft ügyvezetője, a művész jó barátja, aki a meghívón szerepelt, útakadály miatt késve érkezett meg.)

 Sin István munkáscsaládból származik. Bátyja, aki a fővárosban tűzoltóként helyezkedett el, keltette fel érdeklődését a rajzolás iránt. Az indiános könyvek illusztrációi hatottak akkor még rá. Imádott csatajeleneteket, fegyvereket rajzolni, ami osztálytársai tetszését elnyerte, de rajztanára, László Erzsébet nem helyeselte témáit a valamikori Dimitrov Általános Iskolában. Majd gépszerelő lakatosnak tanult, ahol a szakrajz lett a kedvenc tantárgya, amit Kravjánszki Imre tanár úr tanított. 1983-tól a Távhőnél dolgozott bevonulásáig. Több extrémsportot kipróbált az akkori MHSZ-nél: búvárkodás, ejtőernyőzés stb. Ennek köszönhetően Szolnokon az MN. 3100. sz. felderítő zászlóaljba került másfél évre. Ott is sokszor rajzolt, ő készítette a büfé és a rendezvények plakátjait. Leszerelése után Németországban magas építkezéseken helyezkedett el. 1991-ben, fia születése után tűzoltó lett Kazincbarcikán. Nyugdíjazásáig ott dolgozott.

„2007-ben ismerkedtem meg életem párjával, múzsámmal, Hódosi Katalinnal, kinek biztatására kezdtem el komolyabban foglalkozni a festészettel. Első képeim egyike a hejcei repülőgép-szerencsétlenség helyszínét örökíti meg, ahová tűzoltóként elsők között érkeztünk, a gép fekete dobozát én vágtam ki. Több festményem is kapcsolódik a tűzhöz, a tűzoltómunkához. Németországban, Hollandiában, Svájcban, Belgiumban többször megfordultam, ott tartózkodásom alatt hatással voltak rám a helyi művészek munkái.”-mesélte a művész.

„Vászonra festek olajjal, akrillal vagy vegyes technikával. A képeim többnyire keret nélküliek, ezzel hangsúlyozom a mondanivaló, a hatás vásznon túlnyúló térbeliségét. Szeretek a színekkel hangsúlyosan dolgozni, témáim változatosak: merítek az átélt élményeimből, a természet és a misztikum kapcsolatából. Virágmintákat szívesen festek vászonra és faragok fába.”- vallotta magáról Sin István.

Festményeire jellemző az erőteljes színvilág. Képei felkeltik a figyelmet, elgondolkodásra serkentenek. Sokféle téma megjelenik nála. Sok képén érzékelhető a tűz, a tűz színei, a melegség. Másokon a hideg kék világa monokróm, vagy apró melegszínnel kontrasztot létrehozva. Képein a lendület, a mozgalmasság is sokszor megjelenik.

Örülünk, hogy megismerhettük munkásságát. További ihletet, sok elgondolkodtató festményt alkosson még a művészetkedvelők örömére!

 

Bukodiné Sólyom Ilona

[flagallery gid=379 name=”Gallery”]

admin On szeptember - 25 - 2018

Categories

Gimigaléria, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...