Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Ady Endre versének címe volt a jelmondata annak a nyugdíjas találkozónak, amely október 9-én délután zajlott a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban. A több mint fél évszázadot megélt gimnázium – egykor Ságvári, ma Szalézi Szent Ferenc Gimnázium – jelene és jövője a múltban gyökerezik. Az értékteremtő múlt neves tanárai, nyugdíjasai találkoztak kedden délután az iskolában. A találkozón néhány aktív tanár is részt vett, akik több évet együtt töltöttek a jelenlévőkkel.

A résztvevőket az énekkar köszöntötte vidám műsorral. Különleges volt Bolacsek László tanár kollégánk versmondása, aki Hidas tanár úr Ságvári Show-beli több éves szervező munkájára emlékeztetett. Molnárné Marczis Erzsébet kíséretében az énekkar közös éneklésre motiválta a jelenlevőket. A refrén együtténeklése meg is adta a jó hangulatot.  Szenes Iván klasszikus számát énekelték a fiatalok és az idősek: „Nemcsak a 20 éveseké a világ”; ezt a nyugdíjasok beszámolói bizonyították is. Mindennapjaikban nemcsak a családra, az unokákra jut idő, hanem az olvasásra, rejtvényfejtésre, aktív kikapcsolódásra, túrázásra, kertészkedésre, egyáltalán a szabadság megélésére, a kötetlenebb életre. Az is kiderült, hogy nem tudnak elszakadni a tanítástól, magántanítványaikkal őrzik a szellemi frissességüket is.  

Néhány megszólalás után már mindannyian elvarázsolódtunk; mintha nem is teltek volna el évek nélkülük, mintha „értekezleten” ülnénk. Iskolánk jelenlegi igazgatójától a meghívó levélben házi feladatot is kaptak a nyugdíjasok, elgondolkodhattak azon, mit üzennek a fiataloknak. Az egyik ilyen üzenet az, hogy az érettségi találkozókon a jövőben is olyan emberek legyenek jelen, akik megtalálják a helyüket, a boldogulásukat, vagyis az iskolájuk meghatározó lesz az életükben. Olyan felnőttek térjenek majd vissza, akik szívesen emlékeznek az Alma materre, kedves egykori tanáraikra. A másik, hogy tiszteljék a tanáraikat, adjanak teret a hagyományos emberi kapcsolatoknak ebben a technikalizált világban is. Iskolán kívüli programokban is vegyenek részt, menjenek kirándulni, járják be a Kárpát-medencét.

A néhány órás beszélgetés feltöltött bennünket, jó volt emlékezni, jó volt felidézni közös programokat, jó volt emlékezni rég nem látott kollégákra, azokra is, akik nem tudtak eljönni. Öröm volt hallani néhány levelet. Ez az élmény megerősített bennünket abban, hogy rendszeressé kell tenni az ilyen találkozókat. Köszönjük a szervezést és a részvételt is, no meg a konyhások által sütött finom pogácsát és süteményt.

A találkozón való részvétellel megtisztelték kollégáikat és egykori iskolájukat: Pogány Lajos igazgató úr, Dr. Raisz Ivánné, Bodnár László, Ruskó László, Ruskó Lászlóné, Hidas Gábor, Hidas Gáborné, Kiss László, Brém Jenőné, Horváth Gyuláné, Helcz Attiláné, Vajda Gyula, Vajda Gyuláné, Lengyel Rózsa, Dús Istvánné és Dús István. Egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak részt venni a találkozón Eszes László igazgatóhelyettes úr és Dr. Király Bálintné igazgató kolléga, akik levelet írtak egykori kollégáiknak.

Harasztosi Viola tanár

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

admin On október - 11 - 2018

Categories

Hírek, Kiemelt, Mi történt?

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...