Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Ady Endre versének címe volt a jelmondata annak a nyugdíjas találkozónak, amely október 9-én délután zajlott a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban. A több mint fél évszázadot megélt gimnázium – egykor Ságvári, ma Szalézi Szent Ferenc Gimnázium – jelene és jövője a múltban gyökerezik. Az értékteremtő múlt neves tanárai, nyugdíjasai találkoztak kedden délután az iskolában. A találkozón néhány aktív tanár is részt vett, akik több évet együtt töltöttek a jelenlévőkkel.

A résztvevőket az énekkar köszöntötte vidám műsorral. Különleges volt Bolacsek László tanár kollégánk versmondása, aki Hidas tanár úr Ságvári Show-beli több éves szervező munkájára emlékeztetett. Molnárné Marczis Erzsébet kíséretében az énekkar közös éneklésre motiválta a jelenlevőket. A refrén együtténeklése meg is adta a jó hangulatot.  Szenes Iván klasszikus számát énekelték a fiatalok és az idősek: „Nemcsak a 20 éveseké a világ”; ezt a nyugdíjasok beszámolói bizonyították is. Mindennapjaikban nemcsak a családra, az unokákra jut idő, hanem az olvasásra, rejtvényfejtésre, aktív kikapcsolódásra, túrázásra, kertészkedésre, egyáltalán a szabadság megélésére, a kötetlenebb életre. Az is kiderült, hogy nem tudnak elszakadni a tanítástól, magántanítványaikkal őrzik a szellemi frissességüket is.  

Néhány megszólalás után már mindannyian elvarázsolódtunk; mintha nem is teltek volna el évek nélkülük, mintha „értekezleten” ülnénk. Iskolánk jelenlegi igazgatójától a meghívó levélben házi feladatot is kaptak a nyugdíjasok, elgondolkodhattak azon, mit üzennek a fiataloknak. Az egyik ilyen üzenet az, hogy az érettségi találkozókon a jövőben is olyan emberek legyenek jelen, akik megtalálják a helyüket, a boldogulásukat, vagyis az iskolájuk meghatározó lesz az életükben. Olyan felnőttek térjenek majd vissza, akik szívesen emlékeznek az Alma materre, kedves egykori tanáraikra. A másik, hogy tiszteljék a tanáraikat, adjanak teret a hagyományos emberi kapcsolatoknak ebben a technikalizált világban is. Iskolán kívüli programokban is vegyenek részt, menjenek kirándulni, járják be a Kárpát-medencét.

A néhány órás beszélgetés feltöltött bennünket, jó volt emlékezni, jó volt felidézni közös programokat, jó volt emlékezni rég nem látott kollégákra, azokra is, akik nem tudtak eljönni. Öröm volt hallani néhány levelet. Ez az élmény megerősített bennünket abban, hogy rendszeressé kell tenni az ilyen találkozókat. Köszönjük a szervezést és a részvételt is, no meg a konyhások által sütött finom pogácsát és süteményt.

A találkozón való részvétellel megtisztelték kollégáikat és egykori iskolájukat: Pogány Lajos igazgató úr, Dr. Raisz Ivánné, Bodnár László, Ruskó László, Ruskó Lászlóné, Hidas Gábor, Hidas Gáborné, Kiss László, Brém Jenőné, Horváth Gyuláné, Helcz Attiláné, Vajda Gyula, Vajda Gyuláné, Lengyel Rózsa, Dús Istvánné és Dús István. Egyéb elfoglaltságaik miatt nem tudtak részt venni a találkozón Eszes László igazgatóhelyettes úr és Dr. Király Bálintné igazgató kolléga, akik levelet írtak egykori kollégáiknak.

Harasztosi Viola tanár

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

admin On október - 11 - 2018

Categories

Hírek, Kiemelt, Mi történt?

Tags

Related Posts

 • No related posts found

Comments are closed.

 • Digitális Napló (E-kréta)
 • Menzarendelés
 • LanguageCert
 • Jó reggelt!
 • Facebook
 • Youtube
 • RSS

Alkalmazások

 • Menüválasztás!!!
 • Szalézi Szent Ferenc Gimnázium -- Jó reggelt ! -- műsorai.
 • Digitális napló.
 • Angol nyelvvizsga vizsgahely
 • Jelentkezés fogadóórára
Viszoczky_S_kiemelt

Viszoczky Sándor po

2018. október 17-én a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Gimi Galériájában ...

szombati_tanitas_kiemelt

Szombati tanítási

2018.október 13-án iskolánk különböző helyekre látogatott el. Környékbeli híres helyeken jártunk, ...

Angel_Fernandez_Artime_kiemelt

Rendfőnöki látoga

Nagy megtiszteltetésben lesz részünk november másodikán, mert Don Bosco tizedik ...

Nyilt_nap_kiemelt

Nyílt nap 2018

A megjelenítéshez engedélyezni kell az adobe flash player-t Nyilt_nap2018_oktober   Letölthető:  A Szalézi ...

Nyugdijas_talalkozo_kiemelt

„Üzenet egykori i

Ady Endre versének címe volt a jelmondata annak a nyugdíjas ...