Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

2018.október 13-án iskolánk különböző helyekre látogatott el.

Környékbeli híres helyeken jártunk, és fedeztünk fel sok érdekességet, szerencsések vagyunk, hiszen rengeteg új ismerettel gazdagodtunk.

A diákok véleménye szerint sokkal jobb volt ez a megoldás, mint egy történelem vagy egy matematika órán ülni, hiszen szombaton már egy diák agya sem pörög rendeltetésszerűen.

A diákok rendkívül örültek ennek a lehetőségnek, hiszen valamennyien sokkal hamarabb végeztünk, mint általában.

Az mi osztályunk a 12.D Tardonára látogatott el a Jókai emlék házba, ahol először egy kedves hölgy tartott előadást a múltról, Jókairól és érdekesebbnél érdekesebb mondákról, históriákról.

Körbenéztünk a házban, tanulmányoztuk a tárgyakat, fennmaradt emlékeket, visszarepültünk az időbe. A Jókai ház gondos berendezése nagyon hitelessé tette számunkra az akkori kort.

Ezután Arany Lajos tanár úr tartott egy izgalmas prezentációval egybe kötött előadást nekünk az Arany ember című regényről, aztán közösen beszélgettünk a műről, arról, hogy mit üzen a mai társadalomra tekintve, kiveséztük a kényszer házasságot, hiszen a regény ezzel a kérdéssel foglalkozik főként.

 Fáklya Flóra (12.D)

Ózdi kirándulás

A mi osztályunk három másik osztály társaságában Ózdra látogatott, hogy részt vegyen a Digitális Erőmű illetve a Nemzeti Filmtörténeti Élménypark programjaiban.

Osztályunk az Élményparkban kezdett, ahol először filmes díszletek között sétálhattunk. A különböző díszleteket ki is lehetett próbálni, így a filmekben érezhettük magunkat. Beültünk Nyilas Misi osztálytermébe, végig sétáltunk a háborús utcákon, ahol felmászhattunk egy igazi tankra is felültünk az Orient Expressre, benéztünk egy fodrászatba illetve egy 50-es évekbeli irodába is.

A díszletek mellett a mai filmekben használt Green Screen-t is kipróbálhattuk, ahol a zöld háttérből Párizs utcái, vagy egyes filmes jelenetek elevenedtek meg mögöttünk. A díszletbejárás után az archívum felé vettük az irányt, ahol a magyar filmek fejlődésének történetét mutatták meg nekünk, a filmtekercsektől a mai animációkig. Az itt bemutatott tárlat rendkívül élvezhető volt az interaktivitása miatt.

Az Élménypark után a Digitális Erőműben töltöttük el a hátralévő időnket, ahol a mai technológia eszközeivel ismerkedhettünk meg. Kipróbálhattunk VR szemüvegeket, drón szimulátort és hologramokat nézhettünk. Intelligens játékokkal játszhattunk, amelyek követték az álltalunk rajzolt vonalakat A szimulátor mellett igazi drónokat is vezethettünk, amely véleményem szerint, az erőmű legizgalmasabb programja volt. 

A nap folyamán mindannyian jól éreztük magunkat és szívesen töltöttük el a szombati tanítási napot a fent említett intézményekben. Reméljük, hogy a jövőben további ehhez hasonló programokon is részt vehetünk.

 Bencsik Tamás (10.D)

Az edelényi kirándulás

Mi Edelénybe mentünk két külön busszal. Mivel a kastély 10 órakor nyitott, ezért a bejárata előtt várakozva elfoglaltuk magunkat. Egy óra elteltével a kísérő tanáraink megvették mindenkinek a jegyet. A kastély udvarába érve két csoportra oszlottunk. Mivel a másodok csapatba kerültünk, ezért később indultunk a kastély megtekintésére. Addig fényképeket készítettünk az épületéről és csodás kertjéről. 10 perc elteltével mi is bementünk. Először leraktuk egy helyre a táskáinkat, viszont lehetett fotózni, ezért sokan hozták a telefonjukat magukkal. Levetítettek nekünk egy kisfilmet a kastélyról és a falait festő emberről. Azt mutatta be, hogyan készültek el a gyönyörű falfestmények. A vetítés után elindultunk a kastély felfedezésére. Gyönyörű szobákon haladtunk át, s eközben az idegenvezetőnk sok érdekes információt elmondott a lakosairól és magáról az építményről. A falfestmények csodásan néztek ki, különösen amelyik bárhová álltál mindig feléd szegezte a fegyvert, bár az is elismerésre méltó volt, amely a négy évszakot ábrázolta.

Összefoglalva nagyon élveztük ezt a kirándulást, a kastély belülről és kívülről is egyaránt szép volt. Csak ajánlani tudjuk annak, aki még nem látta.

 Kocsis Réka  és  Drótos Dorottya  (8.A)

Tanóra a diósgyőri várban

 

Szombaton reggel sütött a nap, de a látszat ellenére hűvös volt az idő, amikor a kilencedik évfolyam a vasútállomáson gyülekezett. A diákság vidáman beszélgetett és ez a jókedv határozta meg az egész napot. A közlekedési akadályok leküzdése után érkeztünk meg a várhoz Diósgyőrbe.

Megkezdtük a torony birtokbavételét, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt az őszi hegyekre. Idegenvezetésre nem volt szükség, mert a vár izgalmas történetét osztálytársaink mutatták be. Megtudtuk, hogy a vár falai a Szinva patak völgyéből kiemelkedő szikladombra épültek még a középkorban. Végigjártuk a szobákat, beültünk a lovagok székébe, interaktív feladatok segítségével készítettünk középkori recepteket. A páncélteremben felpróbáltuk a páncélsisakot, megfoghattuk a sodronyinget, ami közel 20 kilót nyomott.

Kincset nem találva, de új ismereteket gyűjtve indultunk haza. Kicsit fáradtan, de élményekkel gazdagodva értünk haza. Jó volt ez a nap együtt az osztálytársakkal ezen a csodás középkori helyszínen, reméljük a következő szombati munkanap is ilyen lesz!

Barna Bianka és Csorba Emília (9.C)

  Herman Ottó Múzeum

 

Az október 13-ai szombati tanítási nap rendkívüli keretek között zajlott a gimnáziumban. Osztályunk a Herman Ottó Múzeumba tett látogatást, ahol a képtárat tekintettük meg. Ebben az volt a különleges, hogy interaktív foglalkozáson vettünk részt nyolc csoportban. A festők vagy a festményen szereplők bőrébe kellett bújnunk és az adott feladatnak megfelelően kellett egy levél vagy napló formájában egy történetet írni. A megbeszélést segítette az ott dolgozó múzeumpedagógus is. Köszönjük ezt a napot, nagyon jól éreztük magunkat.

Lenkey Zita (11.D)

[flagallery gid=380 name=”Gallery”]

admin On október - 17 - 2018

Categories

Egyéb, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...