Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

2018. november 14-án Husonyicza Gábor, a Vajányi Lajos Bajtársiegyesület elnöke, az alkotó sógora, jó barátja ajánlotta a nagyszámú érdeklődő figyelmébe Varga Gézáné Ili mandala kiállítását. A gimnázium kamarakórusának műsora után Husonyicza Gábor személyes, idézetekkel tűzdelt megnyitójából megismerhettük a gyönyörű, igényes alkotások készítőjének személyiségét. Hallhattuk, ahogy méltatta e szavakkal: „Bámulom, hogy egy nagy betegség és egy nagy műtét után kirajzolja magából az érzelmeit, az örömöt, a fájdalmat, és a mások iránt érzett szeretetét.”

Varga Gézáné Icu (ahogy sógora nevezte), a miskolci Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett középfokú jegyzőkönyvvezető gyorsírói, gépírói szakon. Később számítógépkezelő szakképesítést, majd mérlegképes könyvelő államháztartási szakon képesítést szerzett.

1975-től nyugdíjba vonulásáig a Georgi Dimitrov Általános Iskolában iskolatitkárként,

később munkaügyisként dolgozott. 40 évig egy munkahelyen volt. Munkájáért 1983-ban Miniszteri Dicséretben részesült.

Tagja és aktív résztvevője, a Pedagógus Szakszervezetnek. Több kitüntetést is kapott, többek között Eötvös József-emlékérem bronz és ezüst fokozatát.

Tagja az Idővár Nyugdíjas Klubnak, a Teljes Életért Klubnak, a Vajányi Lajos Bajtársi Egyesületnek és a HONSZ Kazincbarcikai Szervezetének.

Mandaláit az Idővár Nyugdíjas Klubban mutatta be először.

2013-ban Mandalák és grafikák címmel volt kiállítása a Gyermekek Házában.

2015-ben országos kreatív pályázaton vett részt, melynek címe: a Remény szalagja – az élet záloga. Itt a  „Tulipános mandala” munkáját Különdíjba részesítették.

2015-ben a Gyermekek Háza – Kézművesház Kabarci-k tárlatán alkotóként Emléklapot kapott.

2016 őszén az Újkazinci Baráti Kör adott lehetőséget bemutatkozásra.

Legutóbb, 2018-ban a Tihanyban megrendezett Daganatos Betegek Országos Művészeti Fesztiválján vett részt.

Nagy betegségét legyőzte optimizmussal, szeretettel, alkotással. Másoknak is sugározza ezt minden alkotása, mosolya, teljes lénye.

„A mandala egy belső meditáció. Segíti a koncentrációt, harmonizál, kiegyensúlyoz, pihenteti a szellemet, az érzelmeket lecsendesíti. Alapelemei a geometrikusformák (kör, négyzet, sokszög) és minden, amit belegondolunk. (pl. a virág, akár számok, különböző vonalak, pontok stb.) Előszeretettel használom a tulipánt, mint motívumot, ami a magyar népművészet klasszikus díszítőeleme. A természetesség, szépség, nőiesség, szerelem, vidámság, jelképe.

A mandalák készítése, nézegetése gyógyítóan hat testünkre, lelkünkre, kisugárzó energiát, pozitív érzelmi hatást gyakorolnak ránk.

A képi ábrázolásban, minden színnek és formának külön jelentést tulajdonítanak.

Mandaláimnak ezer arca van, szeretem a spontán elkészített dolgokat. Leülök és rajzolok. Kirajzolom magamból az érzelmeimet, az örömöket, a fájdalmakat, a szeretetemet. Ha valami szépet látok, akkor elindul a fantáziám. Nem baj, ha elhúzok egy vonalat, lehet, hogy valami különleges jön ki belőle. Belekezdek és alakul, másnap már mást, vagy másként látom.

Előfordul, hogy ránézek egy munkámra és érzem, hogy kell még valami bele, vagy valami hiányzik róla. Akkor jó, ha az ember nem akar senkinek és semminek megfelelni, csak a saját „lelkét” viszi a papírra. Nem szeretem olvasgatni, hogy mi mit is jelent (színek, formák), mert akkor az akarva-akaratlanul is, de befolyásol.

Sokat köszönhetek a mandaláknak, rajzoknak! Mint egy jó lelki tréner, olyan nekem a rajzolás. Amikor veszem a bátorságot és megmutatom a munkáimat, akkor a lelkemet tárom ki.

Azt szeretném elérni ezzel, hogy aki nézegeti a képeket, találjon benne valamiféle örömet. Tudjon egy pillanatra elfeledkezni önmagáról, bajairól, egy kicsit varázsolódjon el.”- vallja Varga Gézáné Icu.

Köszönjük, hogy megtekinthetjük gyógyító rajzait, mandaláit. Kívánjuk, hogy okozzon még sok örömöt magának és másoknak is alkotásaival!

Bukodiné Sólyom Ilona

[flagallery gid=385 name=”Gallery”]

admin On november - 15 - 2018

Categories

Gimigaléria, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...