Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

2019. január 16-án ellátogattak iskolánkba Fandl Ferenc és Somhegyi György, a Miskolci Nemzeti Színház színészei. Fandl Ferenc a 11. évfolyamnak, míg Somhegyi György a 12. évfolyamnak tartott előadást.

Még a színdarab kezdete előtt elmondták nekünk, hogy egy monodrámát fogunk látni, aminek mi is részesei lehetünk, ugyanis a dráma helyszínének egy iskolai tanterem van kijelölve. Attól a pillanattól kezdve, hogy Fandl Ferenc belépett a terembe, egy szerepet játszott. Ő volt Klamm tanár úr, Kai Hensel német drámaíró Klamm háborúja című művéből. Mi lehettünk a diákok, akiket Klamm tanár úr tanít irodalomból. Klamm tanár úr szeret tanítani, a diákjainak mindig a jót akarta, azonban egy eset mindent megváltoztatott. A történet szerint mi tettük felelőssé Klamm tanár urat az egyik osztálytársunk, Szása halála miatt. Szása nem mehetett érettségizni, mert Klamm tanár úr egyest adott a dolgozatára, mert „nem ment neki”, ezért Szása felakasztotta magát. Végig követhettük a tanár úr harcát a saját bűntudatával, kollégáival és a tanítványaival. Mi magunk is szereplői voltunk az előadásnak, a színész úr elképesztő improvizációi miatt mindenki teljesen beleélhette magát a történetbe. Fandl Ferenc Klamm tanár úrként a szemünk előtt esett szét, felolvasta a többi tanárról készített feljegyzését, alkudozott velünk, fenyegetőzött, kiabált, küzdött és a szenvedett a diákok elleni tehetetlensége miatt, ivott egy üvegből, egy alkoholista képét adva, tönkrement idegileg, fegyvert fogott ránk, majd végül egy teljesen váratlan módon ért véget az előadás.

Sok témát érintett a  monodráma, bemutatta a diákok és a tanár nézőpontját, taglalta a tanár-diák viszonyt, a diákok egymással való viselkedését, az alkoholizmust, a fiatalok mentális problémáit. Ezekről a színdarab után mind beszélhettünk Fandl Ferenccel, továbbá arról is, hogy szabad-e ezt a darabot előadni diákoknak, kinek mit jelentett, milyen okai lehettek a történteknek, hogy máshol hogyan adják elő a történet végét, valamint a művész úr beszélt a saját tapasztalatairól a színház világában, az első színrelépéséről és még a legnagyobb bakijairól is.

Teljesen magával ragadott minket az előadás, észre sem vettük, hogy elrepült az idő. Hatalmas élmény volt mindannyiunk számára az, hogy egy ilyen rendkívül tehetséges színész állt velünk szemben és beszélgetett velünk teljesen hétköznapi módon. Reméljük, hogy a jövőben még többször láthatjuk a Miskolci Nemzeti Színház színészeit az iskolánkban előadáson és köszönet mind a tanároknak, hogy meghívták az iskolánkba őket, mind a színészeknek, hogy vállalták ezt a feladatot, így még tartalmasabbá és érdekesebbé téve az iskolai napunkat.

Palkó Fanni 11.C

Miskolc_Nemzeti_Szinhaz_iskolankban

[img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban/thumbs/thumbs_miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban_01.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban/thumbs/thumbs_miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban_02.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban/thumbs/thumbs_miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban_03.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban/thumbs/thumbs_miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban_04.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban/thumbs/thumbs_miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban_05.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban/thumbs/thumbs_miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban_06.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban/thumbs/thumbs_miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban_07.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban/thumbs/thumbs_miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban_08.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban/thumbs/thumbs_miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban_09.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban/thumbs/thumbs_miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban_10.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban/thumbs/thumbs_miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban_11.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban/thumbs/thumbs_miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban_12.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban/thumbs/thumbs_miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban_13.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban/thumbs/thumbs_miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban_14.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban/thumbs/thumbs_miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban_15.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban/thumbs/thumbs_miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban_16.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban/thumbs/thumbs_miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban_17.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban/thumbs/thumbs_miskolc_nemzeti_szinhaz_iskolankban_18.jpg"]

admin On január - 17 - 2019

Categories

Egyéb, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

 • No related posts found

Comments are closed.

 • Digitális Napló (E-kréta)
 • Menzarendelés
 • LanguageCert
 • Gimnáziumi fórum
 • Facebook
 • Youtube
 • RSS

Alkalmazások

 • Menüválasztás!!!
 • Gimnáziumi fórum
 • Digitális napló.
 • Angol nyelvvizsga vizsgahely
 • Jelentkezés fogadóórára
 • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
  Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

DSC_0528_01

Ságváris Diákok T

Kedves Jelentkezők! Köszönjük szépen, hogy ilyen nagy számban jelentkeznek a programra! ...

DSC_0528_01

Ságváris Diákok T

60 évvel ezelőtt, az akkor még gyermekkorát élő Kazincbarcikán megkezdte ...

DSC_0528_01

Ügyeleti rend a ny

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2022. július 4. és augusztus 15. között vezetői ...

LxvFAqyVZZThyY

A Waczlav Felczak Al

A 11. D osztály speciális osztálykirándulást tervezett a tanév végére: ...

DSC_4836

A 4. Vegyipari Pály

Május 17. napján a jelenlegi és leendő kémia fakultációs diákjaink ...