Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Demeter Zoltán, országgyűlési képviselő úr nyitotta meg a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének kiállítását a Gimi Galériában 2019.02. 6-án az énekkar barokk és klasszicista stílusú énekes köszöntője után.

A nagyszámú érdeklődőket Petróczi Gábor köszöntötte. A kiállítás anyaga kilenc alkotó szorgos munkáját dicséri.

A Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Köre a Kazincbarcikai Mezey István Művészeti Ház egyik szakköre.  Szakkör tagjai egyedi gobelineket készítenek. „Vallják, aki ezeket a csodálatos gobelineket el is tudja készíteni arra új csodák várnak: az alkotás öröme, az önkifejezés, a teljes kikapcsolódás jóleső felemelő érzése.”- mondta Kissné Király Piroska

A szakkör tagjai: Almási Dezsőné, Barta Józsefné, Gondos Imréné, Kissné Király Piroska, Lagzi Kovács Istvánné, Mariska Györgyné, Nagy Lajosné, Veres Tivadarné.

2015-2017-ben a Kazincbarcikai Önkormányzat civil pályázat támogatásával tűgobelin képeket készítettek a város nevezetességeiről. Ezek a képek a városunk múltját és jelenét ötvözik.

A kiállítás indító állomása a Kazincbarcikai Kisgaléria volt 2016.szeptember 22-én. Célul tűzték ki egy vándorkiállítás elindítását Magyarország megyejogú városainak galériáiba, kiállítótermeibe. 2016 novemberében Tatabányáról indult a vándorkiállításuk. 2017 novemberében Sárospatakra került a tárlatuk, 2018 márciusában Debrecenben, áprilisban már Budapesten állíthattak ki. Kiskunhalason, Nyíregyházán, Miskolcon a város vezetése is megtisztelte a Kört.

Azokról a helyekről, ahol kiállítottunk gobelin képeket készítettünk és ezek a képek lettek az alapjai a 2. vándorkiállításunknak. 2019-re Kazincbarcika mellett Magyarország városai is kiszínesedtek kezeink munkája között. Már készülnek a magyar várak, kastélyok, egyéb műemlékekről a gobelinalkotások.”- említette a gobelin kör vezetője.

„Itt születtem, itt lakon én” – tűvel festett Magyarország című 2. vándorkiállítás fővédnöke: Demeter Zoltán országgyűlési képviselő.

A mai kiállítás a 2. vándorkiállítás első helyszíne, melynek anyaga utána a Diósgyőri Várba kerül.

2019 áprilisában újabb kiállítóhelyre, az Edelényi kastélyba utaznak a képek. Azután Budapesten, több helyszínen is bemutatják munkáikat.

Ha a gobelinről igaz az az állítás, hogy a szépség és a türelem művészete. Akkor erről a kiállításról nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szépség, a művészet és a lokálpatriotizmus találkozik ezeken a gobelineken.

„A kiállított tárgyaink azt is tükrözik, hogy készítőiknek van mondanivalójuk, ami a hagyományos és modern kézimunka iránti tiszteletről és szeretetről, a tudásvágyról és az igényességről az önképzés és a fejlődés képességéről is szól. A kiállításunk attól is izgalmas, látványos és ötleteink azért is számítanak országosan egyedinek, mert feltehetően nem készült még hazánkban olyan gobelin képanyag, amelyet tűvel festettek, egy konkrét településről, lakóhelyről.”- vallotta Kissné Király Piroska.

Kiállításuk 4 részből tevődik össze:

  • városképek 23 db (20-25 cm)
  • magyar várak 14 db (25-30 cm)
  • kastélyok 9 db (20-25 cm)
  • rátétes gobelin dísztárgyak 18 db (élet a kastélyban) (10-15 cm)

 

Legújabb eredményeik:

2016. Rozsnyó Városi Galéria „Minden ami gobelin”  kiállítása

2016. május Szentendre Skanzen különdíj

2017. december Vajdahunyadvára egyéni különdíj: Mariska Györgyné

2017. szeptember Arany János egyes verseire készített gobelinképeinket az AMKA (A Magyar Kézművességért Alapítvány) budapesti kiállítása után beválogatta az Arany évforduló kiállítására Erdélybe, Nagyszalontára.

2018. július AMKA nyári országos pályázatán a Mátyás király évfordulóra tervezett képeikkel fődíjat kaptak.

2018. Betlehemes kiállítás AMKA Budapest Duna Palota, Veszprém Szalezinárium (szakkör meghívása, felkéréses.) Különdíjat kaptunk.

2018. december Szent Család templom „Angyali érintés”

Hitvallásuk: „ A fonal formálja a szemet, a gobelinezés összekovácsolja a barátságot, a kézimunka pedig összeköti a nemzedékeket.” Karen Alfke

Köszönjük, hogy megtiszteltek munkáikkal, s hogy a vándorkiállítás tőlünk indulhat el. Büszkék lehettünk, hogy a kör első kiállítása is nálunk volt néhány éve!

Kívánunk minden alkotónak, türelmet, egészséget, sok – sok alkotó munkát!

Bukodiné Sólyom Ilona

[flagallery gid=392 name=”Gallery”]

admin On február - 7 - 2019

Categories

Gimi, Gimigaléria, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...