Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

2019. február 21-22-én immár 34. alkalommal került megrendezésre a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban a Nagy László fizikaverseny. A versenyen nyolc iskola 24 két-két fős csapata a 10., 11, 12. évfolyamról és 14 egyéni, 9. évfolyamos versenyzője vett részt.

A hagyományoknak megfelelően a verseny csütörtökön az ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét, ezt követően az írásbeli fordulóval indult a megmérettetés. Az írásbeli forduló két részből – 20 perces teszt és feladatmegoldás – állt. A négy legjobb eredményt elérő 9. évfolyamos tanuló a délután szóbeli fordulóban mérési feladatot oldott meg, köztük dőlt el, hogy ki a legjobb, számukra a verseny a csütörtöki napon véget is ért.

16.00 órától a versenyzők és felkésztő tanáraik a „Nem élhetek fizika nélkül…” című érdekes és látványos előadáson vehettek részt, melyet Härtlein Károly tartott.

A verseny a 10.-12 évfolyamos tanulók számára a pénteki napon a szóbeli fordulóval folytatódott, melynek két része a fizikai jelenségmagyarázat és mérési feladat. A fizikai jelenségek magyarázatakor látványos fizikai kísérleteket kellett a versenyzőknek megmagyarázniuk, értelmezniük. Ebbe a fordulóba évfolyamonként az írásbeli eredmények alapján a 4 legjobb csapat kerülhetett be.

Az egyik érdekes jelenség során azt kellet megmagyarázniuk a versenyzőknek, hogy mi az oka annak, hogy ha két labdát egyszerre leejtünk, azok nagyjából azonos magasságra pattannak vissza, ha viszont a kisebb tömegű labdát a nagyobb tömegű labdára helyezve ejtjük le, akkor a nagyobb tömegű nem pattan vissza, a felső labdát viszont nagy sebességgel kilövi.

Egy másik kísérlet folyamán a 3. emeleti ablakból kilógatott hosszú gumicsövekkel kellett az épület földszintjén, 2. emeletén és 3. emeletén elhelyezett üvegekből a folyadékot felszívni. A kérdés az volt, hogy ez lehetséges-e. Mint a kísérletezés során kiderült, a több mint 10 méter mélyen, a földszinten lévő üvegből már nem tudjuk felszívni a folyadékot, és ennek kellett az okát megmagyarázni.

A zsűri a feladatokat folyamatosan értékelte, és ennek során a humor sem maradhatott el, így az egyik feladat során megtudtuk, hogy az indukv szóból leolvasható, hogy az áramerősség (I) késik (k) a feszültséghez (V) képest.

A verseny talán legérdekesebb feladata a 11. évfolyamosok mérési feladata volt. Itt a versenyzők egy seprűnyelet megfelelő hosszúságú darabokra vágva egy rögtönzött xilofont készítettek, és megpróbáltak eljátszani egy ismert gyerekdalt. A feladat során a hangskálák hangjainak rezgésszámait és hangközeit mérték a versenyzők, megállapították, hogy melyik hangnak milyen hosszúságú rúd felel meg. A rudakat a karbantartó kollégák a gyerekek mérései alapján feldarabolták, felerősítették és már kész is lett a hangszer. A nagysikerű előadások alatt így hallhattuk a Katalinka szállj el, a Boci, boci tarka, a Hull a pelyhes fehér hó és a Télapó itt van című dalokat.

Az összesített versenyt a Földes Ferenc Gimnázium nyerte, míg a dobogó másik két fokán a Herman Ottó Gimnázium és a Lévay József Református Gimnázium foglalt helyet. Élményekben és feladatokban gazdag két nap után fáradtan, de elégedetten térhettek haza a versenyzők, és reméljük, elmondhatjuk, hogy „jövőre, veletek ugyanitt”.

Balogh Edina
tanár

NL_fizikaverseny_2019

[img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/nl_fizikaverseny_2019/thumbs/thumbs_fizika_2019_01.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/nl_fizikaverseny_2019/thumbs/thumbs_fizika_2019_02.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/nl_fizikaverseny_2019/thumbs/thumbs_fizika_2019_03.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/nl_fizikaverseny_2019/thumbs/thumbs_fizika_2019_04.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/nl_fizikaverseny_2019/thumbs/thumbs_fizika_2019_05.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/nl_fizikaverseny_2019/thumbs/thumbs_fizika_2019_06.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/nl_fizikaverseny_2019/thumbs/thumbs_fizika_2019_07.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/nl_fizikaverseny_2019/thumbs/thumbs_fizika_2019_08.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/nl_fizikaverseny_2019/thumbs/thumbs_fizika_2019_09.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/nl_fizikaverseny_2019/thumbs/thumbs_fizika_2019_10.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/nl_fizikaverseny_2019/thumbs/thumbs_fizika_2019_11.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/nl_fizikaverseny_2019/thumbs/thumbs_fizika_2019_12.jpg"][img title="" alt="" src="http://sagim.hu/wp-content/flagallery/nl_fizikaverseny_2019/thumbs/thumbs_fizika_2019_13.jpg"]

További fotók találhatók: https://photos.app.goo.gl/P4W5CTnMgxhJxZ7XA

admin On február - 25 - 2019

Categories

Hírek, Kiemelt, Versenyek

Tags

Related Posts

 • No related posts found

Comments are closed.

 • Digitális Napló (E-kréta)
 • Menzarendelés
 • LanguageCert
 • Gimnáziumi fórum
 • Facebook
 • Youtube
 • RSS

Alkalmazások

 • Menüválasztás!!!
 • Gimnáziumi fórum
 • Digitális napló.
 • Angol nyelvvizsga vizsgahely
 • Jelentkezés fogadóórára
 • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
  Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

171197740_10220179939391118_1260948658386912275_n

A Digi Gimi Galéria

Fogadják szeretettel a második digitális galériánkat!

rendkivuli

Figyelem - menza jel

Kedves Diákok! A kormány jelenleg érvényben lévő rendelete alapján az iskolák ...

szalezi_hirek

Pályázat a Szaléz

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium Alapítvány 3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.   HIRDETMÉNY             A ...

nyitokep

Digi Gimi Galéria

Alig két héttel azután, hogy felvetődött az ötlet, a mai ...