Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

2020. február 19-n nyitotta meg Turiné Orosz Margit az Ózdi Képzőművészeti Egyesület elnöke Demes Ferenc László, Nívódíjas képzőművész kiállítását a Gimi Galériában. Előtte iskolánk 7. A osztályának kamarakórusa énekelt, Gitárral kísérte: Csák Panna 10. A osztályos tanuló. A diákokat felkészítette Molnárné Marczis Erzsébet.

Demes Ferenc László egy Ózd melletti kisfaluban, Farkaslyukon él, saját pénzéből és munkájából alkot csodákat. Gyerekkorától elevenen él benne az alkotás iránti vágy, de csak a hetvenes évek elejétől foglalkozik komolyan a képzőművészettel.

1975-től tagja a Dési Huber István Képzőművészeti Körnek, majd a Derkovits Körben nyílt lehetősége, hogy a szobrászat és festészet iránti érdeklődését elmélyítse. Különösen a szobrászat áll közel hozzá. 1981-től az ózdi Vizuális Csoport megteremtette számára a lehetőséget, hogy alkotó közösségben fémszobrászként dolgozhasson. Negyven éve vesz részt csoportos kiállításokon, de 15 önálló kiállítása volt már. Kétszeres Nívódíjas. Munkái a tengeren túlra is eljutottak. Felvételt nyert a BAK Studióba is és a Szabad Képző- és Iparművészek Országos Szövetségébe is kiváló teljesítménye révén.

Kovácsoltvas kisplasztikáinak külön történetük, mondanivalójuk van. Nem véletlen, hogy három évtizede folyamatos résztvevője a megyei-, országos- és külföldi kiállításoknak, és számos képzőművészeti díj tulajdonosa.

„Szeretem fölfedezni a fa, a kő, a hegesztett és a kovácsoltvas rusztikus szépségét sajátos formavilágomban” – vall munkáiról a sokoldalú Demes Ferenc László képzőművész.

Évek folyamán több köztéri szobor elkészítésére kérték fel.  Ezek közül a heves megyei Mikófalván és a borsodi Serényfalván található monumentális milleniumi emlékműveire a legbüszkébb, mely utóbbi egy 14×7 méteres barokk építmény a szent koronával.

Egyik köztéri alkotása egy európai uniós emlékmű, Bekölce községben látható; de készített egytonnás cseppkőből oltárt, amely Bódvarákó templomát díszíti. Ezekről képeket láthatnak tárlatunkon.

A kovácsoltvas szobrászat mellett más képzőművészeti műfajokban is alkot, pl. kerámia, fafaragás, üveg- és a textilfestés, de nem áll messze tőle az olajfestészet sem.

Galériánkban Demes Ferenc munkásságából keveset van lehetőségünk bemutatni helyszűke miatt. Itt olajfestmények, textil képek láthatók a paravánokon. A természet őt megragadó részletei, számára érdekes épületek, elvont témájú figurális képek, és non figuratív alkotások, fogadják az érdeklődőket, hogy hangulatukkal befolyásolják az elgondolkodó látogatót.

A tárlókban kerámiái és kisebb fémplasztikái, textil festményei, ékszerei láthatók. A számára legfontosabb alkotásai a fémszobrok, nagyobb plasztikák, nálunk csak fotókon jelennek meg, hogy egy kis betekintést nyerhessünk munkásságából.

Köszönjük, hogy megismerhettünk egy kreatív, szerteágazó érdeklődésű alkotót, egy igazi reneszánsz embert! Jó egészséget, még számos alkotást kívánunk Demes Ferenc Lászlónak!

Bukodiné Sólyom Ilona

[flagallery gid=421 name=”Gallery”]

admin On február - 20 - 2020

Categories

Gimigaléria, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...