Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Jézusomnak szívén megnyugodni jó.

Mély fájdalommal, de elfogadva a Jóisten akaratát a Don Bosco Szalézi Társasága és hozzátartozói nevében közlöm, hogy szeretett

P. Halász István SDB

2020. augusztus 15-én, életének 93. évében,

áldozópapságának 60. évében,

Esztergomban visszaadta lelkét Teremtőjének.

 István atya 1928-ban Újpesten született. Szülei őt és testvéreit – ketten korban közel voltak hozzá, ketten jóval később születtek – szeretetteljes, katolikus családi környezetben nevelték.

Miután megismerkedett a szaléziakkal és találkozott később az immáron boldoggá avatott Sándor István testvérrel, a Clarisseumban volt jelölt, a noviciátust pedig Mezőnyárádon végezte. Első fogadalmát 1948. augusztus 16-án tette le, 72 évvel ezelőtt. Szerzetesi élete társaival együtt viszontagságok között kezdődött a kommunizmus alatt, így titokban kellett teológiát tanulnia a váci püspöknél 1950-1952 között. 1956-ban az újpesti rádiószekrény gyárban végzett 4 év fizikai munka után ő is kalandosan átjutott a határon Ausztriába, így folytathatta szalézi szerzetesi életét. A teológiát magyar társaival együtt már Olaszországban végezte, Monteortonéban, majd örökfogadalma után a torinói Segítő Szűz Mária Bazilikában szentelték pappá 1960. február 11-én. Szentelése után az olasz anconai tartományba került egyedüli magyarként, először a gimnazisták asszisztense volt, majd Anconában oratóriumvezető. Terni, Ortone il Mare következett, majd újra Ancona városában volt oratóriumvezető 1988-ig, végül Faenza városa következett. Mivel az elsők között tért haza külföldről az újrainduláskor, így balassagyarmati igazgatóként újraépíthette a közösséget és az oratóriumot, megalapozva a máig jól működő animátor-közösséget. Néhány évig tar-tományi ifjúsági megbízott volt, 3-szor, 1993-2002 között tartományi tanácsos, majd Péliföldszentkeresz-ten lett a szalézi közösség igazgatója 2000-től 2005-ig. Amikor Szombathelyre került igazgatónak 2005-től 2008-ig, elmondhattuk: ő volt tartományunkban eddig a legidősebb igazgató 80 évesen. Ezután visszake-rült Péliföldszentkeresztre gyóntatónak, míg élete utolsó néhány évét a Nyergesújfalui Szent Mihály Idős-gondozási Központban töltötte, ahol rendtársai gyakran fölkeresték.

Mindig vidám, viccelődő természetű volt, jól szót értett a gyerekekkel és fiatalokkal, magával szemben viszont szigorú volt, igazi szerzetesi egyszerűségben. Mindezt Istennek szenteltségéből fakadóan cselekedte meg: minden nap óramű pontossággal jelent meg a közösségi imádságokon.

Halász István atya lelkét 2020. aug. 15-én, Nagyboldogasszony napján – két fiatal rendtárs örökfogadalmi szentmiséje közben – vette magához az Úr.

Hányszor vezetett minket a nyergesújfalui idősotthon kertjében a kis kerülő úton, hogy a lourdes-i szobor előtt elmondjunk egy Szűz Anyát köszöntő, az Ő oltalmát kérő imát!

István atyától 2020. szeptember 4-én vettünk búcsút a Péliföldszentkereszti Szalézi Temetőben a kegy-templomban tartott szentmise után.

Budapest, 2020. szeptember 4.

P. Andrásfalvy János SDB,

szalézi tartományfőnök


	
Balla Árpád On szeptember - 8 - 2020

Categories

Gimi, Hírek, Kiemelt, Szalézi

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...