Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Január 26-án – talán évtizedek óta először – kicsinek bizonyult a kazincbarcikai vasútállomás: egy személyvonat nem fért el a kiépített peronszakaszon. Kora reggel a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium 550 diákja és a Don Bosco Iskola 320 diákja indult a Szalézi Expresszel Budapestre, ahol a szaléziak megtelepedésének 100. évfordulója alkalmából kezdődő centenáriumi nyitórendezvényen vett részt a 11 kocsiból álló különvonat küldöttsége. A vonat megállás nélkül 9.11-kor futott be – ez is rendkívüli – a Nyugati pályaudvar csarnokának legbelső vágányára, ahol a Szalézi Ifjúsági Mozgalom küldöttsége és a Gimnázium 12.E osztálya dallal-tánccal fogadta a különvonatot.

 A fiatalok rendezett négyes sorokban a Bajcsy-Zsilinszky úton vonultak a Szent István Bazilika felé; a térre érve a százéves jubileumot jelző 100 piros, fehér és zöld léggömb indult a mindenségbe. A Bazilikában kb. 3.000 fős tömeg zsúfolódott össze, amelynek többségét a meghívott vendégek, a szalézi rendházakból érkező résztvevők és a szalézi iskolák diákjai, tanárai adták. A szentmisét dr. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek celebrálta. A szentmise után a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákjai a déli harangszót követően dinamikus flashmobot mutattak be a jelenlévők és a téren tartózkodó turisták örömére: 520-an formálták meg a téren piros, fehér és zöld kartonjaikkal a szalézi centenáriumi logót. A szentmisét január 27-én 11.00 órakor kezdődő műsorában közvetítette a Duna Televízió. A Nagy utazás, a szentmise és a flashmob képei a gimnázium honlapján megtekinthetők.

 A performance után az osztályok – tanáraik vezetésével – másfél órás szabad programot bonyolíthattak le a szomszédos Szabadság tér, a Parlament vagy éppen az Andrássy-út és a Teréz körút megtekintésével, de a Bazilikában és a flashmob időtartama alatt tagjaikban felgyülemlett hideg sok esetben rövidítette meg ezt a programot. Ezért aztán minden osztály hiányzó nélkül, pontosan érkezett a Nyugati pályaudvarra a 13.55-kor induló különvonat zöld szemaforjelzésére. Békében, nyugalomban és örömmel eltelve érkeztünk meg 16.46-kor a barcikai állomásra, köszönet a MÁV-Start szervezőinek.

 A két iskola kisebb része egy-egy busszal és a tanári kar egy részével azonban még a Budavári Palotába tartott, ahol a tartományfőnökség által rendezett centenáriumi nyitóünnepségen vettek részt. A köszöntő beszédeket követően mindkét iskola színvonalas műsort adott a szalézi centenáriumi nyitóünnepség tiszteletére, majd késő este érkeztek vissza hajnali indulási állomásukra. Köszönet mindenkinek, aki lélekkel, igyekezettel, fegyelemmel vett részt a szaléziak magyarországi megtelepedésének centenáriumi nyitóünnepségére rendezett Nagy Utazáson.

Petróczi Gábor igazgató

Utazás Budapestre, vonattal (Kazincbarcika – Budapest )

[flagallery gid=123 name=”Gallery”]

Vonulás a Nyugati Pályaudvarról a Szent István Bazilikába

[flagallery gid=119 name=”Gallery”]

Képek a bazilikából

[flagallery gid=122 name=”Gallery”]

A szentmise utáni flashmob-ról egy pár fotó, melyből videó részlet itt található

[flagallery gid=121 name=”Gallery”]

A  szalézi centenárium megnyitójának egész napos műsorából készült rövidített videó

megnézhető ide kattintva, illetve egy másik itt látható.

admin On január - 28 - 2013

Categories

Hírek, Kiemelt, Mi történt?

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...