Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Nagy napnak néztünk elébe 2013. május 24-én, amikor még soha nem látott létszámban, 41 tanulóval vettük birtokba a Nyíregyházi Főiskolát, hogy megmutassuk, fizikából az elméleti tudás mellett még kreatívak is vagyunk. Különféle saját készítésű eszközöket mutattunk be működés közben ugyanakkor a működésük fizikai tartalmát is ismertetnünk kellett.

Négy kategóriában neveztünk életkortól és érdeklődéstől függően. Lehetett nevezni kalóztávcsővel vagy kaleidoszkóppal, egy szabadon választott „kedvenc” kísérlettel, hőlégballonnal és hajítógéppel.

Nekem (Pecze Veronika) a „hajítógépes kategóriába” volt szerencsém betekinteni, de bátran állíthatom, hogy minden perc hasznosan telt el. Nemcsak azért, mert gyakorlatba ültethettük a tanultakat, hanem azért is, mert mindeközben felhőtlen vidámságban volt részünk. Az időjárás már kevésbé volt felhőtlen, de az eső sem vette el a kedvünket. A rajtvonalnál különféle gépek vonultak fel, mindegyik árulkodott készítője személyiségéről. Az elegáns, házias, rózsaszín gépektől a veszélyes, rugós ostromgépekig mindent láttunk. A legegyszerűbbtől a legbonyolultabbig a működési elvek sokszínűsége volt jellemző. Néha ezért ki is nevettük egymást és magunkat, amikor nemcsak a labda, hanem a rugó is repült. Némelyek a madarakat vették célba, némelyeknek pedig az maradt, hogy egy méterrel odébb „lyukat üssön a földbe”. De szomorú senki nem volt, jókat nevettünk a hibáinkon.

Sokan indultak a kaleidoszkópok versenyén is közülünk, ahol a műszer készítését és működését is ismertetni kellett. Itt már a beszéd is szerepet kapott, ami komoly kihívás volt. A vetélkedő ezen részén a Szalézi aratott. Az első helyezettünk kipróbálhatta a főiskola repülőgép szimulátorát, könyvjutalma pedig egy érdekes, a magyar tudósokat bemutató könyv lett. Mivel fénytanban indult, egy fényképezőgépet is kapott egy dicsérő oklevél kíséretében. Alig hitt a fülének, mikor meghallotta saját nevét, s öröme határtalan volt.

Nagyon érdekes és tanulságos volt a „Kedvenc kísérleteim” szekció. Különféle kísérleteket választottak, egyik szórakoztatóbb volt, mint a másik. Néha csak néztem, hogy mikre vagyunk képesek mi, fiatalok. Szinte kézzel kellett becsukni tátva maradt szám. Látványos, lenyűgöző kísérleteket vittünk magunkkal mi is, de a versenytársak közül többen túlszárnyaltak minket. Láthattunk itt szélerőmű modellt, villanymotort, hő mozgatta dugattyút, vasúti lámpát, a közlekedőedényekre egy egyszerű, de lenyűgöző kísérletet.

Iskolánkból volt a legtöbb jelentkező, s hogy a többi iskolát is ösztönözzék a jelentkezők számának növelésére, optikai kísérleti eszközöket kaptunk ajándékba. Élményekkel teli nap volt, az biztos. Nagy a valószínűsége annak, hogy jövőre is jelentkezünk. Már azt fontolgatjuk, hogyan tökéletesítjük a gépeinket, és milyen újdonsággal léphetünk fel jövőre.

Díjjazottjaink:

1. helyezés Papp Margaréta  10.A  kaleidoszkóp
3. helyezés Földesi Kitti  8.E  kaleidoszkóp
2. helyezés Király Bálint és Szilágyi Gábor  8.E  hajítógép (57m)
3. helyezés Dányi Dániel  9.B  hajítógép (53m)

 

Pecze Veronika   (11.B)    és        Izsó Blanka   (10.A)

[flagallery gid=144 name=”Gallery”]

admin On május - 27 - 2013

Categories

Hírek, Kiemelt, Mi történt?

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...