Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Klimon István alpolgármester úr nyitotta meg a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének kiállítását 2013. szeptember 3-án a megújult Gimi Galériában.
Klimon István az érdeklődő közönségnek méltatta az asszonyok munkáját, bemutatva a gobelinek fajtáit, készítésének módját. Kiemelte finom, aprólékos, türelmes munkájukat, nem elfelejtve, hogy az alkotók ugyanakkor, feleségek, anyák, nagymamák, akik a családjukat is ellátják, és emellett mégis képesek ilyen csodákat létrehozni.
A gobelinvarró asszonyok három éve gondolták úgy, hogy csoporttá szerveződnek, hogy a maguk és családjuk gyönyörűségére készített alkotásaikat másoknak is megmutassák.
Alapító tagok: Kissné Király Piroska, Schneider Józsefné, Lehotai Zoltánné, Lagzi Kovács Istvánné, Mikulecz Lászlóné, Szűcs Lászlóné, Hüséné Sinyei Erzsébet. A Gobelin Öltögetők Köre már 20 főre bővült. Csőri Istvánné, Mariska Györgyné, Veres Tivadarné, Móriné Újhelyi Edit, Zöldi Albertné, Kovács Lajosné, Bársony Istvánné, Szabó Jánosné, Varga Ferencné, Kerekes Józsefné is csatlakozott az alapítókhoz.
E kiállítás nemcsak azért rendkívüli, mivel ez a 15-ik kiállítása már, a csupáncsak három éve alakult csoportnak, hanem azért is, mert itt mutatkozhattak be először nálunk 2010-ben.
„Most olyan, mintha egy hosszú útról hazatértünk volna megpihenni, bemutatni honnét, hová fejlődtünk.”- mondta Kissné Király Piroska, a Kör vezetője.
Hitvallásuk: „ A fonal formálja a szemet, a gobelinezés összekovácsolja a barátságot, a kézimunka pedig összeköti a nemzedékeket.” (Karen Alfke, gobelintervező )
Több nagysikerű kiállításon vannak már túl. Többek között bemutatkoztak már Szerencsen az Árkád Galériában, Felsőzsolcán a Bárczy kastélyban, Szigethalmon, Miskolcon már több alkalommal is láttatták alkotásaikat.
A hagyományos gobelin képek készítésénél már tovább léptek, gobelin miniatúrákat készítenek saját tervek és leszámolós minták alapján, ettől is egyediek a munkáik. Képeik nagyobb része nem hagyományos festett, bolti áru.
Az országban azon kevesek közé tartoznak, akik gobelin ékszereket, ékszerdobozokat és szalagos tűgobelin párnákat is készítenek. Kissné Király Piroska és Barta Józsefné által készített antik, régies hatású bronz és porcelán ékszereik országosan is egyedülálló remekművek, melyek a nőiességet és a fiatalos stílust egyaránt magukon hordozzák.
A kiállító asszonyok mindegyike sokféle gobelint készít. Szalagos gobelin párnáik, tűgobelin képeik, díszdobozaik csodálatosak.
Legkedveltebb témáik: a virágos csendéletek, a tájképek és a híres festmények. Ezekkel találkozhatnak a Galériánkban is.
„ A kézimunka által a szépségnek egy olyan árnyalatát ismerhetjük meg, mely más, mint a zene, a vers vagy a művészeteké, de ugyanúgy felold, nemesít.
Ez az érzelem egyszerűbb, köznapibb, de mindenki kiválthatja, és mindenki képes az élvezetére. Igazi értékelője azonban csak az tud lenni, kellően csak az szeretheti és becsülheti meg, aki legalább elméleti szinten ismeri készítésmódját és az ebből fakadó jellegzetességeket. Aki pedig el is tudja készíteni, arra új csodák várnak: az alkotás, az önkifejezés, a teljes kikapcsolódás jóleső, felemelő érzése.”- vallja Kissné király Piroska
a Kazincbarcikai Gobelin Öltögetők Körének vezetője.
Köszönjük, hogy felújított galériánkat élettel töltötték fel a Kör tagjai. Kívánunk minden alkotónak további türelmet, ihletet az önkifejezéshez, hogy csodákat hozzanak létre környezetük szépítésére, mindenki örömére.
Bukodiné Sólyom Ilona

Balla Árpád On szeptember - 5 - 2013

Categories

Gimi, Gimigaléria, Hírek, Kiemelt

Tags

Related Posts

  • No related posts found

Comments are closed.

  • Digitális Napló (E-kréta)
  • Menzarendelés
  • LanguageCert
  • Gimnáziumi fórum
  • Facebook
  • Youtube
  • RSS

Alkalmazások

  • Menüválasztás!!!
  • Gimnáziumi fórum
  • Digitális napló.
  • Angol nyelvvizsga vizsgahely
  • Jelentkezés fogadóórára
  • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
    Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...