Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

1994-től 2019-ig a Szalézi / Ságvári Gimnázium igazgatója

1955. június 4-én született Budapesten. Általános iskolai tanulmányait Kazincbarcikán az Újvárosi Általános Iskolában végezte, majd 1969-től a Ságvári Endre Gimnázium orosz tagozatos osztályába járt, ahol 1973-ban kitűnő eredménnyel érettségi vizsgát tett. A kötelező sorkatonai szolgálat után 1974-ben tanulmányait a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem matematika-fizika szakán folytatta, középiskolai tanári diplomáját 1979-ben szerezte meg.

1979-től 1983-ig az edelényi Izsó Miklós Gimnáziumban töltött be tanári állást, majd egykori iskolájában, a Ságvári Endre Gimnáziumban folytatta pedagógusi pályáját. Osztályfőnökként három osztályt kísért végig középiskolai évein, amelyek 1983-ban, 1988-ban és 1992-ben tettek érettségi vizsgát. A Ságváriban töltött tíz év szakmai gyakorlatot követően pályázatot nyújtott be a gimnázium igazgatói megbízásának elnyerésére. Kollégáinak döntő többsége támogatta az iskolát megújító programját, és 1994-ben a Képviselő-testület megbízta egykori iskolája intézményvezetői feladatainak ellátásával.

Az igazgatói poszt elnyerését követően átformálta a gimnázium képzési rendszerét, az angol tagozatos osztály mellé humán- és reáltagozatos képzést indított, amelynek következtében jelentősen megemelkedett az intézmény iránti érdeklődés. A lehetőségek bővülésével a gimnázium bekapcsolódott az ötéves nyelvi előkészítő képzésbe, míg a humán- és reáltagozat matematika és történelem tagozatos képzéssé alakult. Az 1992-ben indul hat évfolyamos gimnáziumi osztályok száma 2013-tól megduplázódott. A strukturális változások és a gimnázium eredményességének köszönhetően az 1994-es 510 fős tanulólétszám 2019-re 640 főre bővült, amelyet követett a pedagógusok számának erőteljes növekedése is. Vezetésével a középfokú nyelvvizsgát tett érettségizők aránya meghaladta a 75%-ot, az egyetemi-főiskolai felsőfokú oktatásba bekerülők aránya a 90%-ot.

2011-ben sorsfordulóhoz érkezett gimnáziumunk története, mert a város önkormányzata nem tudta tovább finanszírozni az iskola működtetését. Vezetésével sikeresen történt meg a gimnázium egyházi fenntartásba kerülése, így a szalézi rend fenntartásában működött tovább iskolánk. Ekkor került sor az épület teljes körű felújítására és energetikai korszerűsítésére is.

A vezetői rutin megszerzését követően tapasztalatait cikkek sorában jelentette meg, 1995-től a Raabe Kiadónál, majd a Menedzser Praxis Kiadónál jelentek meg szakcikkei sokszáz oldalnyi terjedelemben. Ezek eredményeként egyre keresettebb előadó lett, 2016-tól a Raabe Akadémia országos tanévnyitó konferencia legnépszerűbb előadója. Vezetői tapasztalatainak közzététele érdekében szakértői honlapot indított, amely a 2010-es években az ország meghatározó oktatási platformjává vált, látogatóinak száma meghaladta az ötmilliót. Munkajogi és tanügyigazgatási szakértői tudását a bíróságok is igénybe vették, sok peres ügyben közreműködött felkért szakértőként.

1996-tól az egri Eszterházy Károly Főiskolán (később Egyetemen) külsős oktatóként dolgozott a pedagógus szakvizsga-képzésben résztvevő pedagógusok oktatásában, vizsgáztatásában. Színvonalas tanári tevékenységéért 2006-ban címzetes főiskolai docens címet kapott. Kitüntetései: Fizikatanári Vándordíj – 2010, Magyar Arany Érdemkereszt – 2012, „Pro Urbe Kazincbarcika”-díj – 2014, Kazincbarcika Város Közneveléséért díj – 2019, Szent Gellért-díj aranyfokozata – 2019.

Petróczi Gábor a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium, illetve Ságvári Endre Gimnázium hetedik igazgatójaként iskolaformáló vezetői feladatait 25 éven át töltötte be. Vezetői és pedagógusi munkássága során elsődleges szempontja mindig a gimnázium diákjainak és tantestületének érdeke volt. A Ságvári Endre Gimnáziumba 1969-ben diákként történt belépése és igazgatói működésének befejezése között éppen 50 év telt el, ebből igazgató úr 40 évet töltött el iskolánk falai között.

 • Digitális Napló (E-kréta)
 • Menzarendelés
 • LanguageCert
 • Gimnáziumi fórum
 • Facebook
 • Youtube
 • RSS

Alkalmazások

 • Menüválasztás!!!
 • Gimnáziumi fórum
 • Digitális napló.
 • Angol nyelvvizsga vizsgahely
 • Jelentkezés fogadóórára
 • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
  Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...