Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Rajkai Zsomborné (leánykori, egyben újságírói és írói neve: Bagi Aranka) 1945-ben született a Szolnok megyei Tiszagyendán. Általános iskolába Bánhalmán és Kunhegyesen, gimnáziumba Karcagon járt. A debreceni KLTE bölcsészkarán szerzett magyar-orosz szakos középiskolai tanári diplomát. 1969 óta él Kazincbarcikán: 13 évig az Irinyi, 1982-től 2000-ig (nyugdíjba vonulásáig) pedig a Ságvári Endre Gimnázium tanára volt.  Közben újságírói tevékenységet is folytatott: hét évig volt az Észak-Magyarország külső munkatársa, továbbá városi és országos lapokban  is jelentek meg kulturális, pedagógiai, valamint humoros témájú írásai. 1983-ban országos sikert ért el a Favágók című jelenetének televíziós feldolgozása, amit az eltelt évtizedek alatt – a nézők kérésére – több alkalommal is megismételt az MTV. 1987-ben „C” kategóriájú színjátszó-rendezői működési engedélyt szerzett. 1996 óta tagja a Magyar Újságírók Országos Szövetségének.

A Ságvári Gimnáziumban eltöltött évei során nemcsak azt tartotta fontos feladatának, hogy a tanítványait eredményesen készítse fel az érettségi és a felvételi vizsgára,  a  szaktárgyi és művészeti versenyekre, hanem kiemelten fontosnak tartotta diákjai elõadói és alkotói készségének fejlesztését is. Vezetésével 1982-88 között működött alkotókör, diákszínpad és iskolarádió a gimnáziumban, 1992-tõl  a felolvasószínpad munkáját irányította, továbbá az ő nevéhez fűződik a humán tagozatos osztályok magyar nyelvi képzésének megalapozása is. A legemlékezetesebb rendezései: Csehov Medvéje és Háztűznézője, valamint Fletcher Téves kapcsolása 1984-ben, továbbá Szigligeti Ede három felvonásos  Liliomfija 1986-ban. A legkiemelkedőbb diákszínpadi eredményeket  1985-ben az általa írt Öngól című szatirikus egyfelvonásossal és 1987-ben Szegi-Magi „Falusi randevúk”-jával) érte el: mindkét évben  aranydiplomával jutalmazták produkciójukat a Sárospataki  Diáknapokon.

Eddig huszonkét antológiában szerepelnek írásai, és három önálló kötete (Maszk Szalon – humoros írások, Brósz – vígjáték , Emléktöredékek – írások a szeretetről) jelent meg. 2002-ben a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a magyar kulturális örökség ápolása érdekében kifejtett önzetlen tevékenységéért, kiemelten a kortárs irodalom fejlesztéséért a Magyar Kultúra Lovagja címet adományozta neki. 1997-ben a Labdázó angyalok című irodalmi antológiában így vall önmagáról: ”A családom az életem, a kazincbarcikai gimnáziumi tanítványaim a hétköznapjaim értelmét, az írás pedig a gondolataim, érzéseim szélesebb körű átadásának lehetőségét, sőt a szabadság érzését jelenti számomra”.

 • Digitális Napló (E-kréta)
 • Menzarendelés
 • LanguageCert
 • Gimnáziumi fórum
 • Facebook
 • Youtube
 • RSS

Alkalmazások

 • Menüválasztás!!!
 • Gimnáziumi fórum
 • Digitális napló.
 • Angol nyelvvizsga vizsgahely
 • Jelentkezés fogadóórára
 • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
  Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

A sagim.hu oldal nyu

Kedves Látogató! A sagim.hu oldal a továbbiakban nem frissül, kérjük, látogasson ...

Menzások, figyelem!

A következő árváltozás lép életbe a tanév első napjától (09.01.): ...

Menzások, figyelem!

A szeptemberi étlap már elérhető. A mai naptól augusztus 25. ...

Javító-, osztályo

A javító-, különbözeti-, és osztályozóvizsgák (ez utóbbi csak az egyéni ...

Ságváris Öregdiá

Már csak két hét, és itt a nagy nap. Íme, ...