Logó

Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

3700 Kazincbarcika, Jószerencsét út 2.

Rajkai Zsomborné (leánykori, egyben újságírói és írói neve: Bagi Aranka) 1945-ben született a Szolnok megyei Tiszagyendán. Általános iskolába Bánhalmán és Kunhegyesen, gimnáziumba Karcagon járt. A debreceni KLTE bölcsészkarán szerzett magyar-orosz szakos középiskolai tanári diplomát. 1969 óta él Kazincbarcikán: 13 évig az Irinyi, 1982-től 2000-ig (nyugdíjba vonulásáig) pedig a Ságvári Endre Gimnázium tanára volt.  Közben újságírói tevékenységet is folytatott: hét évig volt az Észak-Magyarország külső munkatársa, továbbá városi és országos lapokban  is jelentek meg kulturális, pedagógiai, valamint humoros témájú írásai. 1983-ban országos sikert ért el a Favágók című jelenetének televíziós feldolgozása, amit az eltelt évtizedek alatt – a nézők kérésére – több alkalommal is megismételt az MTV. 1987-ben „C” kategóriájú színjátszó-rendezői működési engedélyt szerzett. 1996 óta tagja a Magyar Újságírók Országos Szövetségének.

A Ságvári Gimnáziumban eltöltött évei során nemcsak azt tartotta fontos feladatának, hogy a tanítványait eredményesen készítse fel az érettségi és a felvételi vizsgára,  a  szaktárgyi és művészeti versenyekre, hanem kiemelten fontosnak tartotta diákjai elõadói és alkotói készségének fejlesztését is. Vezetésével 1982-88 között működött alkotókör, diákszínpad és iskolarádió a gimnáziumban, 1992-tõl  a felolvasószínpad munkáját irányította, továbbá az ő nevéhez fűződik a humán tagozatos osztályok magyar nyelvi képzésének megalapozása is. A legemlékezetesebb rendezései: Csehov Medvéje és Háztűznézője, valamint Fletcher Téves kapcsolása 1984-ben, továbbá Szigligeti Ede három felvonásos  Liliomfija 1986-ban. A legkiemelkedőbb diákszínpadi eredményeket  1985-ben az általa írt Öngól című szatirikus egyfelvonásossal és 1987-ben Szegi-Magi „Falusi randevúk”-jával) érte el: mindkét évben  aranydiplomával jutalmazták produkciójukat a Sárospataki  Diáknapokon.

Eddig huszonkét antológiában szerepelnek írásai, és három önálló kötete (Maszk Szalon – humoros írások, Brósz – vígjáték , Emléktöredékek – írások a szeretetről) jelent meg. 2002-ben a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a magyar kulturális örökség ápolása érdekében kifejtett önzetlen tevékenységéért, kiemelten a kortárs irodalom fejlesztéséért a Magyar Kultúra Lovagja címet adományozta neki. 1997-ben a Labdázó angyalok című irodalmi antológiában így vall önmagáról: ”A családom az életem, a kazincbarcikai gimnáziumi tanítványaim a hétköznapjaim értelmét, az írás pedig a gondolataim, érzéseim szélesebb körű átadásának lehetőségét, sőt a szabadság érzését jelenti számomra”.

 • Digitális Napló (E-kréta)
 • Menzarendelés
 • LanguageCert
 • Jó reggelt!
 • Facebook
 • Youtube
 • RSS

Alkalmazások

 • Menüválasztás!!!
 • Szalézi Szent Ferenc Gimnázium -- Jó reggelt ! -- műsorai.
 • Digitális napló.
 • Angol nyelvvizsga vizsgahely
 • Jelentkezés fogadóórára
 • Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban:
  Kattintson a képre ! Menő menza a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban

Medve-matek_2019_kiemelt

Medve Matek Szabadt

2019. április 6-án az iskolánk tanulói ismét részt vettek a ...

Szaval_kiemelt

Ma van a szülinapod

„Én egész népemet fogom nem középiskolás fokon taní- tani!” 2019. április 11-én, a költészet ...

Kegl_Imre_kiemelt

Varázslatos termés

2019. április 10-én nyitotta meg Galériánkban Kégl Imre kazincbarcikai kötődésű, ...

Tadeusz_Atya_kiemelt

A Szalézi Család v

Tadeus Rozmus atya látogatása Kazincbarcikán A Rendfőnök atya képviseletében vendégünk volt ...

Szinhaz-bejaras_kiemelt

Barangolás a csodá

„A színháznak nem az a dolga, hogy az arcunkba tolja a ...